Kvinnetog mot kontantstøtte

Motstand mot kontantstøtten og KrFs familiepolitikk sto i fokus da kvinnedagen ble feiret med tog gjennom Oslos gater i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 1.000 kvinner og et par håndfuller menn som ville markere kvinnedagen samlet seg under hovedparolen, klassikeren «Nei til all kvinneundertrykking», på Youngstorget i Oslo. Alle ingrediensene for en fargerik og vellykket kvinnedagsfeiring var til stede: 68-ere, blitzere og bikkjene deres, kurdisk kulturforening, iranske opposisjonelle og elleville barn som akte på de de store snøhaugene på torget og ropte på mamma.

Veteran

Kvinnedag-veteranen Jorun Gulbrandsen, leder i Arbeidernes Kommunistparti, AKP, stilte opp med selvlagd parole: «Valgerd tilbake til kjøkkenbenken».

- Hun kan gjøre det selv for 36.000 kroner hvis hun vil. Selv synes jeg en slik ordning setter kvinnekampen årtier tilbake. Ikke for alt i verden skulle en sånn kontantstøtte få meg til å være hjemme. Til det setter jeg for stor pris på jobb og arbeidskamerater, sier Gulbrandsen til NTB.

«Nei til kontantstøtte - Ja til gratis barnehager og 6 timers dagen» var en av de parolene flest fulgte da kvinnetoget satte seg i bevegelse, men ikke alle fant noe som passet for seg, selv med tilbud om paroler som «Kvinner sier nei til EUs monetære union», «Kamp mot skjønnhetstyranni» og «Kriminaliser horekunden».

Lite variasjon?

- Jeg synes parolene er for ensformige. De burde konsentrere seg mer om internasjonalt samarbeid og kvinnesolidaritet, sier Edel Havin Beukes, norsk styremedlem i organisasjonenen Internasjonal kvinneliga for fred og frihet.

- Det er særlig kvinner og barn som lider av globaliseringen. Det burde komme klarere fram på parolene, mener hun.

Kvinneaktivisten Marie Aimée Hélie Luca fra Algerie var invitert til å feire kvinnedagen i Norge av Fokus- en samling av 50 norske kvinneorganisasjoner.

- I mitt land er det mange flere som går i tog, særlig er det flere menn som deltar enn i Norge. For to år siden ble det kastet en bombe inn i toget, og mange deltakere ble såret, forteller hun til NTB.

Oslo-toget fikk gå i fred, men ble fotfulgt av en liten gruppe «mannsaktivister» fra Fremskrittspartiets Ungdom, som forsøkte å spre sitt budskap på kvinnedagen: «La menn være menn».

Ungdommenes fremstøt ble kontant avvist av blitzere som prøvde ut sine siste «protestvåpen» - snøballer.

KVINNEDAG: Rundt 1000 kvinner deltok i 8.mars-toget i Oslo.