Kvinnetokt mot hykleri

DUBLIN (Dagbladet): I Irland er abort ulovlig, forbundet med synd og skam og omgitt av hykleri. Hvert år reiser over 6000 kvinner til England for å få utført inngrepet lovlig. Nå har den nederlandske organisasjonen «Women on Waves» lagt til kai i Dublin med verdens første flytende abortklinikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal utføre aborter i denne containeren i framtida, sa doktor Gunilla Kleiverda da vi fikk komme inn i abortklinikken. Der er det sterilt og knøttlite konsultasjonsrom og en operasjonssal bare stor nok til å romme en gynekologstol og det nødvendige armslag for et medisinsk team i arbeid. Tidligere har 35 meter lange «Aurora» gjort tjeneste som fiskeskøyte.

Utenfor, på elva Liffy, tøffet «Life - Operation Babe-Watch» forbi i stille protest. «Vi vil være en motvekt til den dødelige propagandaen de nederlandske aborttilhengerne utøver,» sier organisasjonen.

- Jeg har ikke problemer med at denne båten kommer til Irland. Hvert år reiser flere tusen kvinner for å få utført abort i England. Nå avsløres hykleriet, sier Tony O'Brian, leder i Irish Family Planning Association.

Stor oppmerksomhet

Da den seilende hollender la ut landgangen for verdenspressen i går, oppnådde kvinnene det de ønsker seg, formidabel oppmerksomhet. Women on Waves Foundation har unnfanget og båret fram de første fruktene av organisasjonens endelige mål: at verdens kvinner skal ha rett til lovlig og profesjonelt utført abort.

For å nå målet vil de nederlandske kvinnene seile rundt til de land der abort fremdeles er ulovlig. Jomfruturen gikk til Irland. Der den eneste lovlige måten en kvinne kan få abort på, er ved å reise til England, slik det ble avgjort i en folkeavstemning i 1992.

- Flere enn 80 irske kvinner har vært i kontakt med oss. Vi skal hjelpe dem selv om vi ikke kan utføre abort verken ved operasjon eller ved å gi dem RU486-pillen, ennå. Vi er ikke villige til å bryte loven for å gjøre det, sier gynekolog Gunilla Kleiverda.

Sammen med doktor Rebecca Gompert, som grunnla organisasjonen i 1999, og en sjukepleier utgjør doktor Kleiverda det medisinske teamet om bord.

Kritikk om at denne første turen bare ender opp i et PR-stunt, ble avvist av grunnlegger Gompert, før hun ble ledet bort av livvakter i størrelse ekstra stor Hollywood.

- Vi får lisens

- I Nederland utfordrer vi loven. Det er slik ny praksis blir skapt. Dette er ikke gjort tidligere, og vi håper myndighetene vil gi oss den nødvendige lisensen etter hvert, sier pressetalskvinne Joke Van Kampen.

Hun avviser at kvinnene gjorde for dårlig forarbeid da de spurte om tillatelse til å utføre aborter om bord på skipet. - Vi kommer til å seile ut på vårt neste tokt i august, jeg vet ennå ikke hvor. Vi vil få vår lisens en gang i framtida, hevder Van Kampen.

- Nå er vi i Irland for å gi råd og informasjon, fortsetter hun. - Vi er invitert av irer, og er ikke en gjeng ufølsomme nederlendere, sier Van Kampen.

- Jeg er glad for Women on Waves kommer, abort er fremdeles forbundet med stor skam i Irland. Dette minner oss om at vi kvinner har visse rettigheter, sier Anne Marlborough i Abortion Reform.

Anne Kennedy, sekretær i Life Pregnancy Careservice, er uenig: - Hvorfor kommer det folk fra andre steder og forteller oss hva vi skal gjøre? Vi har debattert abort i Irland i tjue år. Det irske folk har ved to folkeavstemninger gitt retten til det ufødte liv, sier Kennedy.

SEILENDE HOLLENDERE: Doktor Rebecca Gompert (foran i hvit T-trøye) og hennes medsøstre i organisasjonen Women on Waves Foundation kom i sakte fart opp elva Liffy og la til kai i Dublin torsdag kveld.