Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvitt frykten - beholdt smilet

BERGEN (Dagbladet): Sporveissjåfør Henning Fosse (30) gliser bredt. Han ble kvitt tannlegeskrekken etter fem behandlinger ved Senter for odontofobi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg begynte å svette og ble dårlig bare jeg kjente lukta fra et tannlegekontor. Natta før avtalt time hos tannlegen, sov jeg ikke. Jeg ba arbeidsgiver om ekstrajobber for å slippe unna. I dag makter Henning Fosse å slappe av i tannlegestolen. Når tannlegen tidligere satte bedøvelse på ham, virket den ikke. Nå har Fosse lært puste- og avslapningsteknikker, og bedøvelsen virker som den skal. Han oppfordrer andre med tannlegeskrekk om å søke hjelp.

Trengte hjelp

- Jeg hadde ikke vært til tannlege på seks- sju år da behandlingen tok til i fjor høst. Fosse forteller at skrekkopplevelser hos skoletannlegen ga grobunn for tannlegeangsten som har fulgt ham siden. Det verste var boring, og lukten av bor.
- Jeg opplevde skoletannlegen som brutal og hardhendt, og da jeg var gammel nok til å bestemme sjøl kuttet jeg like godt ut besøkene etter hvert. Tap av tannfyllinger og ei tann ble ikke erstattet.

- Jeg tok Paracet for å døyve de verste smertene, men jeg hadde ikke klart å kvitte meg med frykten uten profesjonell hjelp.

Fosse sier han ikke fikk sosiale problemer, men smilet var ikke like bredt som nå.

<B>SMILENDE SJÅFØR:</B> Sporsveissjåfør Henning Fosse (30) kan igjen smile bredt.<br>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!