Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kvitteringskrav er millionsløsing

En lov som bestemmer at alle som blir visitert av politiet, kan kreve kvittering, kan føre til økt kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevder leder i Politiets Fellesforbund (PF), Arne Johannessen. Han begrunner dette med erfaringer gjort av politikolleger i utlandet.

- En feilprioritering av ressurser, sier han.

En rapport fra politidirektør Ingelin Killengreen til justisminister Odd Einar Dørum viser at foreslått prøveprosjekt med kvitteringsordning av ett års varighet, vil koste skattebetalerne minst tre millioner kroner i ekstrautgifter til politiet.

Da er ikke utgifter til teknisk utstyr medregnet.

Det var en sein forsommernatt i fjor at Ap, SV og Frp kom fram til at de skulle be regjeringen Bondevik fremme forslag om en kvitteringsordning for politiet. Det skulle sikre at personer som ble visitert, kunne kreve en kvittering på stedet.

Likebehandling

Hensikten var å sikre at politiet likebehandler alle grupper i samfunnet, og at politiets kontakt med publikum ble registrert.

Politidirektør Killengreen påpeker store økonomiske og ressursmessige konsekvenser for politiet.

- Ordningen kan gi fordeler for få, men ulemper for mange, konkluderer politidirektøren.

PF-leder Johannessen sier til Dagbladet at begrunnelsen for problemstillingen er reell nok:

- Det er absolutt grunn til å ta på alvor at det oppleves i en del miljøer at politiet kontrollerer i for stor grad, men det må vi møte på en annen måte enn å komme med en kvitteringsordning.

Passivt politi

- Erfaringene fra England viser at når politiet begynner å kontrollere mindre, går den faktiske kriminaliteten opp. Det er dokumentert. Det håper jeg ingen har som ønskemål.

En kvitteringsordning vedtatt av Stortinget kan føre til at vi får et mer defensivt og passivt politi. Det er i hvert fall ikke samfunnet tjent med, sier PF-lederen.

Johannessen sier at forbundet har foreslått overfor departementet at både prøveprosjektet og en permanent ordning blir parkert på sidelinja.

Datasjekking

- Med den ressurssituasjonen vi opplever for tida i politiet, er dette rett og slett bortkastede penger og en feilprioritering. Det er ingen grunn til å prøve ut dette i Norge med erfaringene fra England og Skottland.

Vi stiller samtidig spørsmål ved å registrere personer i et datasystem på denne måten. Det skulle forundre meg mye om ikke Datatilsynet hadde merknader til at folk skal registreres fordi de er stoppet av politiet, sier Johannessen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media