Kvitterte ut Manshaus-tips på noen uker

Politiet og PST hadde møter om Philip Manshaus (21) etter varsel.

OSLO: Politiet fikk tips om gjerningsmannen for et år siden, men valgte å ikke kontakte ham på det tidspunktet. Reporter: Trym Mogen. Video: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Politiets sikkerhetstjeneste fikk for omkring et år siden et konkret tips om draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21).

Det var Oslo-politiet som fikk videresendt tipset. Politiet fikk da spørsmål om de visste noe om 21-åringen som er født og oppvokst i Bærum.

Tipset blir av PST beskrevet som vagt og skal blant annet ha omhandlet «konservativt tankegods». Ifølge PST skal det ikke ha dreid seg om forestående terrorhandlinger.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- I tråd med våre prosedyrer fulgte vi opp beskjeden fra PST. Vi gjorde undersøkelser og fant ikke grunn til å gå videre med det. Vi meldte det videre, og hadde da en dialog med PST. Dette var for et år siden, sier visepolitimester Bjørn Vandvik i Oslo-politiet til Dagbladet.

Hadde møter med PST

Han beskriver det som at PST hadde tipset og mottok det, men at det ble kvittert ut i løpet av noen uker for omkring et år siden.

FIKK TIPS: Oslo-politiet samarbeidet med PST om å sjekke ut Philip Manshaus i fjor. Tipset ble kvittert ut i løpet av noen uker, uten at noen snakket med den nå terrorsiktede 21-åringen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FIKK TIPS: Oslo-politiet samarbeidet med PST om å sjekke ut Philip Manshaus i fjor. Tipset ble kvittert ut i løpet av noen uker, uten at noen snakket med den nå terrorsiktede 21-åringen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Dette ble fulgt opp ganske tett. Det var også møter om denne saken med PST. I løpet av noen uker ble tipset kvittert ut, sier Vandvik.

- Tipset var slik at vi ikke vurderte det dit hen at det ikke var grunnlag for å ta kontakt med siktede eller noen rundt ham, sier visepolitimesteren.

Det ble heller ikke opprettet noen hemmelig etterforskning av 21-åringen.

Lovlige jaktvåpen

- Gjorde dere undersøkelser rundt eierskap av våpen og våpenlisens?

- Det er helt naturlige undersøkelser, men jeg har ikke helt klart for meg status på det. Det vil være en faktor i en slik vurdering, sier Vandvik.

Ifølge politiet drepte han sin 17 år gamle stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen hjemme i deres felles bolig på Eiksmarka i Bærum før han tok med seg flere våpen hjemmefra til Al-Noor-moskeen på Vøyenenga i Bærum.

Politiet tror flere av våpnene han hadde med seg var lovlige jaktvåpen registrert på personer i husstanden hans.

Et familiemedlem sier til VG at Manshaus selv hadde våpentillatelse, skrev avisa mandagh. Dette avviser Vandvik overfor VG tirsdag.

- Han var heller ikke registrert med noen våpen på seg selv i våpenregisteret, sier Vandvik til VG.

Ifølge NRK har han også stått oppført som medlem av en skyteklubb i Oslo-området siden våren 2018. Politiet vil heller ikke utelukke at Manshaus kan ha hatt ulovlige våpen, og vet ennå ikke om de flere skuddene som ble avfyrt i moskeen kom fra ett eller flere våpen.

- Kan være etterpåkloke

Manshaus nekter straffskyld for drap og terror, og begjærte seg selv løslatt da han ble fengslet i fire uker i Oslo tingrett i går. Han har nektet å forklare seg for politiet, og etterforskningen av motivet for både drapet og terrorhandlingen etterforskes nå for fullt.

Politiet har i etterkant av angrepet omtalt ham som en høyreekstrem med mål om å ramme det muslimske miljøet, blant annet basert på undersøkelser av hans omfattende skriverier på nettet.

FENGSLINGSMØTE: Forsvarer Unni Fries sier til Dagbladet at Philip Manshaus begjærer seg løslatt. Hun sier han ikke ønsker å sitte i fengsel og at han ikke vil forklare seg for politiet. Vis mer

- Er dette en person man burde undersøkt nøyere?

Ja, nå skulle vi gjerne stått her og sagt at vi tok kontakt, fulgte opp og ikke fant noe. Eventuelt at vi fant noe og at dette ikke hadde skjedd. Det er noe vi kan være etterpåkloke på. Samtidig skal vi gå inn og se hva vi kan lære. Vi mottar mange tips, og det er vanskelige vurderinger.

- Forsvarlig vurdering

Både politiet og PST sier imidlertid de gjorde grundige undersøkelser.

- Sånn som saken forelå i fjor, vil jeg si at vi gjorde en god og forsvarlige vurdering av tipset og fulgte opp slik vi skal, sier Vandvik.

- Er Oslo-politiet og norsk politi generelt rustet til å ha oversikt over høyreekstreme og andre ekstreme miljøer?

- Ja, samtidig er vi avhengig av å få tips. Det er ikke mulig å ha oversikt over flere enn vi får melding om. Vi følger opp veldig nøye og har fanget opp mange, men det kan glippe. Et trekk med radikalisering er at det kan utvikle seg fra holdninger til antipatier, så blir omgivelsene mer og mer bekymret. Det har vi sett i mediene fra folk som har kjent ham. Her er det løpende utvikling hos personen som kanskje ikke er så tydelig, men som noen måneder etterpå blir veldig tydelig, sier han.

- Det er viktig at man har lav terskel for å melde fra. Vi ser av flere at disse radikaliseringsprosessene går ganske raskt.