Kvoten på stedet hvil

Tørste nordmenn må fortsatt kikke misunnelig på våre naboers voksende alkoholkvoter. Harry handleturer blir neppe mindre populært med det første.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens alkoholen flyter fritt mellom EU-landene, må nordmenn fortsatt begrense seg når de er i utlandet på handletur. Den tollfrie kvoten vår vil fortsatt være ei flaske sprit, ei flaske vin og to liter øl.

- Smuglingen vil øke

- Grensehandelen og smuglingen vil utvilsomt øke med de nye EU-kvotene og avgiftspresset som legges på våre naboland. Jeg er spent på hvordan det slår ut på norsk alkoholpolitikk, sier markedsdirektør i Arcus, Christian Brink.

I 2004 vil de norske avgiftene på sprit og vin øke med 2,5 prosent i snitt. Ei flaske vin blir 70 øre dyrere, mens ei flaske 40 prosent brennevinsflaske i gjennomsnitt øker med 3,40 kroner.

- På kort sikt betyr ikke dette noe, men på lengre sikt vil det bli en kjempeutfordring for oss. Hvis prisgapet fortsetter, vil bransjen slite med å overleve, sier Brink.

- Økte kvoter

Selv om de tollfrie kvotene forblir det samme, blir det fra nyåret mulig å fortolle mer vin. Den røde kvoten økes fra fire liter til 27 liter vin. Dermed slipper vinglade nordmenn å ha importtillatelse i lik grad med profesjonelle importører. Hver flaske har en tollavgift på 35 kroner.

- Økte kvoter kan være et alternativ ved siden av avgiftskutt, men jeg mener man skal være forsiktige med å havne på EU-nivå. Da tror jeg mange norske arbeidsplasser vil gå tapt, sier Brink.