Kvoterer innvandrere

Alle statlige etater skal nå innkalle minst en innvandrer på jobbintervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering har i fire måneder pålagt alle statlige etater å kalle inn minst én jobbsøker med innvandrerbakgrunn dersom det finnes kvalifiserte søkere.

- Både formelle og praktiske kvalifikasjoner skal telle med i vurderingen. Vi håper dette er et bidrag til at man i hvert fall får en sjanse når man stiller som jobbsøker med et ikke-norsk navn, sier statssekretær Kristin Ørmen Johnsen i Kommunaldepartementet til NTB.

Fargerik kritiker

I Manpower sitter nasjonal rekrutteringssjef Bente Johansen med en fargerik arbeidsstokk. Hun «blir helt redd» når hun hører om det statlige pålegget om å kalle inn minst en innvandrer til jobbintervju.

- Årlig rekrutterer vi 50.000 personer i Manpower. Vi har folk fra 80 ulike nasjonaliteter i staben. Vi må med andre ord tenke både fargerik og fargeblind rekruttering. Og jeg er helt overbevist om at tvang ikke har noe for seg i den forbindelse, sier Johansen til NTB.

Både hun og Kristin Ørmen Johnsen deltok tirsdag på en felles konferanse i regi av LO og NHO om «Flerkulturell suksess i arbeidslivet».

- Jeg ble en smule provosert, innrømmet Manpowers rekrutteringssjef etter å ha hørt på statssekretæren.

- Man kan ikke bare vedta at man skal være positiv til mangfold. Dette handler om holdninger, ikke om å kunne vise til at man har hatt et visst antall personer med en bestemt bakgrunn på intervju, utdyper Johansen.

Lik deg selv

- Sjefer har en tendens til å ansette jobbsøkere som ligner på dem selv, sa kommunalminister Erna Solberg (H) da regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering ble lagt fram.

- Det er riktig, det. Men det betyr bare at vi må lære oss selv opp til å tenke oss om én gang til. Det er nemlig ikke mulig å tvinge noen. Derimot burde regjeringen legge ressurser i å jobbe med ansettelses- og intervjuprosessen. Der er det mye å hente, mener Manpower-sjef Bente Johansen.

NTB