Kvoterer kvinnelige professorer

Trond Giske skal gi penger til egne kvinneprofessorater. I dag møtes Skole-Norge for å diskutere hvorfor over halvparten av studentene er kvinner, men bare 12 prosent av professorene. Hva synes du må gjøres?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På statsbudsjettet setter utdanningsminister Giske av penger til nye professorater som bare kvinner får søke på. Kvinnene har tatt over lesesalene, men øverst på universitets-toppen er

det forsatt langt mellom de feminine innslagene.

- Er det ikke bare å vente da, så ordner det seg selv?

- Den har vi sluttet å bite på. Vi har ikke tid til å vente lenger. Nå må vi gå drastisk til verks for å få flere kvinner i toppstillinger på universitetene og høgskolene, sier Kjellaug Pettersen, leder i likestillings-sekretariatet i KUF-departementet.

Ønsker kvinne-perspektiv

I dag gikk sjefen hennes, statsråd Trond Giske, ut i media for å lekke fra budsjettet. Han skal øremerke penger til kvinnelige professorater og høyere akademiske stillinger. I dag møtes 97 kvinner og 21 menn på hotell Bristol for finne ut hvordan de kan få flere kvinner på universitets-toppen.

- Det er galt at kun menn skal styre og bestemme på universitetene, og dermed legge premissene for framtida, sier Pettersen som er med og arrangerer konferansen.

Fire drastiske tiltak

Dagens første foredragsholder var lei av velmente ord og få resultater.

- Hvis likestillings-tiltak ikke skaper motstand, betyr det at de ikke er drastiske nok, sier prorektor Rolv Mikkel Blakar ved Universitet i Oslo.

Han har fire radikale forslag:

- Gi større stipend til kvinner som vil studere på fag hvor de er i klart mindretall.

- Pålegg instituttene å ansette kvinner.

- Gi bedre arbeidsvilkår til kvinnelige førsteamanuensiser, slik at de lettere kan kvalifisere seg for professor-stillinger.

- Sett av penger til nye professorater kun for kvinner.

Lei av å vente

Ventestrategien har Blakar gitt opp for lenge siden.

- Etter økninga i kvinnelige studenter på 80- og 90-tallet, trodde vi det bare var et spørsmål om tid før de nådde toppen også. De siste ti årene har vi sett at det ikke stemmer, sier Blakar.

Konferansen «Kvinner i Akademia» fortsetter i morgen, og da er det ventet at utdanningsministeren skal avsløre hvor mange stillinger og hvor mye penger det er snakk om.

- Våre forsknings- og utdanningsinstitusjoner er viktige instrumenter i likestillingsarbeidet. Framtidas universiteter og høgskoler skal ha like mange kvinnelige ledere som mannlige, sier Giske.

Her er programmet til konferansen, og her finner du pressemeldinga.

Synes du det er et problem at det er så få kvinnelige professorer? I så fall, hva må til for å forandre dette?

Her er svarene til noen av deltakerne.

Si din mening!