Kvotering i Kulturfondet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med Dagbladet 22.06 var jeg skeptisk til spørsmålet om kjønnskvotering i forhold til midler til kunst- og kulturprosjekter fra Norsk kulturfond. Jeg tror kriteriene for støtte herfra i prinsippet bør være knyttet til en fortløpende diskusjon om tiltakenes kvalitet i forhold til Kulturrådets prioriteringer. Jeg uttalte meg derimot ikke om kvotering i kulturlivet generelt. Dette kan kanskje være en farbar vei i forhold til å utjevne styrkeforhold på en rekke arenaer der representasjonen i dag er skjev.

Eksempelvis bør det diskuteres om ikke ulike kvantitative grep som kvotering kan brukes i forhold til lederverv, styrer, utvalg og liknende for å oppnå en mer effektiv inkludering, kanskje særlig av minoritetskunstnere.

Jeg har selvsagt ikke sagt at det er kvalitetsmessig forskjell på kunst laget av kvinner og menn. Det overrasker meg derfor at May Hansen i sitt innlegg 30.06. tillegger meg slike synspunkter. Tvert imot, og det er også noe av grunnen til at vi bør være varsomme med å innføre systemer som vil kunne virke implisitt diskriminerende. Kulturrådet deler Hansens engasjement for et godt kjønnsbalansert kunstliv. Kulturrådet har selv tatt flere initiativ for å styrke kunnskaps- situasjonen på området, blant annet med boken «Musikk og kjønn – i utakt?», som belyser særskilt den gjennomgående skjevfordelingen i musikklivet. Kjønnsdebatten er en viktig diskusjon som hele kulturfeltet er tjent med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer