Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kylie har vært fengslet i Iran siden 2018

Ifølge norsk ekspert blir det rapportert om omfattende bruk av tortur i det beryktede fengselet.

FENGSLET: Den britisk-australske kvinnen Kylie Moore-Gilbert har vært fengslet i Iran siden 2018. Identiteten hennes ble først offentliggjort lørdag. Foto: Utgitt med samsvar fra kvinnens familie / AFP
FENGSLET: Den britisk-australske kvinnen Kylie Moore-Gilbert har vært fengslet i Iran siden 2018. Identiteten hennes ble først offentliggjort lørdag. Foto: Utgitt med samsvar fra kvinnens familie / AFP Vis mer

Den britisk-australske kvinnen, Kylie Moore-Gilbert, skal ha sittet inne i det beryktede iranske fengselet siden oktober i fjor. Ifølge flere medier, deriblant The Guardian, skal hun sone en dom på 10 år.

Grunnen er ennå ukjent.

Forsøkte å skjule identitetene

Den britiske avisa skriver at til tross for diplomatiske forsøk på å holde identitetene deres skjult, skal det ha kommet ut gjennom sosiale medier.

Tirsdag denne uka ble det kjent at to reisebloggere, britisk-australske Jolie King og kjæresten Mark Firkin, ble arrestert i landet i sommer. De to dokumenterte ferieturen sin, og skal ha blitt arrestert på grunn av filming med bruk av drone.

Lørdag denne uka, fire dager seinere, ble identiteten til Moore-Gilbert offentliggjort av australske myndigheter.

Spesialist på politikk i Midtøsten

Moore-Gilbert er utdannet ved velkjente universitetet Cambridge i England, og underviser ved universitetet i Melbourne, Australia. Hun skal ha spesialisert seg innen politikk i Midtøsten.

ARRESTERT: Kjæresteparet Mark Firkin og Jolie King ble arrestert i Iran i sommer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ARRESTERT: Kjæresteparet Mark Firkin og Jolie King ble arrestert i Iran i sommer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

CNN skriver at Moore-Gilberts familie har holdt god kontakt med den australske myndighetene. I en pressemelding skriver familien til kvinnen:

«Vi mener at den beste måten å sikre oss at Kylie kommer hjem er gjennom diplomatiske kanaler».

Bruk av tortur i fengsel

De tre skal nå befinne seg i fengselet Evin i hovedstaden Tehran. Fengselet skal være godt kjent i landet.

- Det er Irans mest berykta fengsel.

Det sier forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken til Dagbladet, og legger til:

- Der er det et tøft regime, og det rapporteres om omfattende bruk av tortur, sier han, og legger til at mange profilerte fanger tidligere har sonet der.

TRUMP: Under pressekonferansen som skulle handle om Arbeidsminister Alexander Acostas avgang ble det også tid til andre ting. Video: AP. Vis mer

Ifølge forskeren er fengselet spesielt kjent for å huse politiske fanger, hvor mange av dem skal ha vært samvittighetsfanger som har blitt sittende i lang tid.

Harpviken forteller at han ikke kjent med situasjonen til Moore-Gilbert, King og Firkin, men tror de kan ha vært offer for landets tunge sikkerhetsapparat.

- Da kan anklagene være alvorlig økonomisk kriminalitet eller spionasje, sier han.

- Sannsynligvis flere

Det er ikke første gang turister blir arrestert i Iran.

- Andre turister har blitt sittende fast fordi de har vært på områder myndighetene anser som sensitive, og fotografert. Det er ikke helt unikt men det er ikke veldig mange tilfeller heller, sier han.

BERYKTES: Fengselet Evin i Tehran skal ha rykte på seg for å være ekstra røft. Her et bilde fra fengselet tatt i 2006. Foto: AFP / NTB Scanpix
BERYKTES: Fengselet Evin i Tehran skal ha rykte på seg for å være ekstra røft. Her et bilde fra fengselet tatt i 2006. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge forskeren er det vanlig at identiteten holdes skjult i håp om å finne en løsning.

- Ganske mange av sakene hører vi ikke noe om, sier Harpviken, og legger til:

-Jeg vil si det er sannsynlig at det er flere i iransk fangenskap som ikke offentlig er kjent.

Ikke politisk motivert

Harpviken er godt kjent med Iran og har reist til og fra landet i mer enn 20 år. I sommer uttalte han seg om urolighetene i landet, men han tror ikke arrestasjonene i denne saken er politisk motivert.

FORSKER: Kristian Berg Harpviken (PRIO) er godt kjent med Iran, og har reist til og fra landet i over 20 år. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
FORSKER: Kristian Berg Harpviken (PRIO) er godt kjent med Iran, og har reist til og fra landet i over 20 år. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

- I utgangspunktet kan man ikke tenke at dette kommer fra øverste hold. Det er mange maktsentrum og neppe sånn at Den øverste leder eller presidenten, har beordra dette. Det er mye mer realistisk at enkeltenheter innen sikkerhetsapparatet har handlet på egen hånd, sier han.

Også Australias utenriksminister, Marise Payne, avkrefter mistankene om politisk motivasjon, skriver BBC.

Ifølge den britiske nyhetskanalen har flere mennesker med både iransk og annen nasjonal bakgrunn blitt fengslet de siste åra.

Harpviken forteller at når en dom først har falt, er den vanskelig å oppløse. Likevel blir mange av de samme tilfellene løst.

- Mange saker har funnet en løsning, jeg vil tro de fleste gjør det, men det kan ta tid. Det kommer an på hva slags type anklager det handler om, sier han.

Føler seg trygg

Selv har forskeren tilbrakt mye tid i Iran, og har følt seg trygg i landet.

- Men det er klart man merker sikkerhetsapparatets nærvær. Og som alle andre steder i verden er det en del ting man unngår å gjøre, sier forskeren og gir et eksempel på å oppsøke et militært anlegg med kamera.

Han forteller at landet er velfungerende, med god infrastruktur og lite kriminalitet som eventuelt skulle true besøkende.

-Men det er ikke det samme som å si at det er politisk åpent, der er det ganske begrenset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling