Kylling dyrere enn biff i Norge

Nordmenn spiser verdens dyreste kylling. Du betaler mer for kylling enn for en saftig entrecôte. Det som er hverdagsmat for svenskene, blir dermed festmat for nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØYTFLYGENDE PRISEN: 49,90 tar Faris Avdagic for en hel grillet kylling ved ferskvaredisken i ICA på Østbanehallen. - Mange nøyer seg med et lår eller en halv kylling. Det blir for dyrt med en hel, sier Faris.

Kyllingfileter koster mer enn 200 kroner kiloen i norske butikker - entrectte får du for 139 kroner kiloen.

Skal du ha en grillet kylling må du betale opptil 54,90 kroner. En fersk kylling koster ti kroner mindre, mens for en frossen kylling ligger prisen på rundt 35 kroner.

- Altfor dyrt. Kylling koster jo nesten det samme som indrefilet! Hos oss koster en grillet kylling som veier 850- 950 gram kroner 49,90. Den burde ikke ha kostet mer enn 30 kroner. Den norske kyllingen består ofte av mye skinn og bein, sier ferskvaresjef Tom Haugli ved ICA på Østbanehallen.

Festmat

Haugli har to døtre i Sarpsborg og svinger seg lett over grensa for å kjøpe billig kylling når han er på besøk.

Da betaler han kroner 19,90 for en hel kylling.

For mange familier blir det drøyt å legge fram hundrelappen for to hele grillede kyllinger på en hverdag. Dermed blir kylling ofte festmat eller servert som noe ekstra lørdagskvelden.

- I Norge koster kraftftret mye. I tillegg produseres kyllingene ved små familiebruk, og vi er i et høykostland, forklarer markedsdirektør Arild Husefjell i Prior.

Kyllingen vi får kjøpt i butikken er stort sett norsk, import av kylling forekommer nesten ikke. Husefjell synes ikke det er urimelig at kyllingfilet er dyrere enn entrectte.

- Det er rent kjøtt, dermed er det ikke noen grunn til at kylling skulle være noe billigere, mener Husefjell.

Halv pris

I Danmark og store deler av Europa kjøper du kylling til den halve prisen, ifølge Prior.

Men det har ikke stoppet nordmenn fra å kaste i seg mer kylling enn noen gang. På fem år har vi doblet kyllingforbruket. I dag spiser hver av oss minst åtte kilo kylling i året.

- Halvparten av all kylling vi spiser er grillet kylling. Totalt spiser nordmenn minst 32 millioner kilo kylling i året, sier Åse Kringebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.