- Kylling er ikke farlig

- Det er ikke farlig å spise kylling. Jeg gjør det ofte, og det har jeg tenkt å fortsette med, sier professor Kåre Fossum ved Veterinærinstituttet i Oslo. Men du bør være nøye med hygienen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professoren mener kyllingalarmen er betydelig overdrevet.

- Bakterien Listeria monocytogenes er en bakterie som finnes stort overalt i naturen, i miljøet, i vannet og i næringsmidler. Det er umulig å bli kvitt den helt, og den er relativt ufarlig, sier Fossum.

- Det har vist at maten må inneholde flere millioner bakterier per gram før fare kan oppstå.

Professoren bekrefter at det vært vært aborter og infeksjoner i Norge forårsaket av bakterien.

- Men det skjer uhyre sjeldent, sier han.

Griller ofte

Det er heller ingen sensasjon at Listeria-bakterien påvises i rått kyllingkjøtt. Bakterien trives og vokser i kjølig miljø, men drepes med varme. Ifølge VG advarer Næringsmiddeltilsynet for Midt-Rogaland folk mot grillet kylling fordi at det er vanskelig å få temperaturen opp i 70 grader i alle deler av kyllingkjøttet.

- Det bør ikke være vanskelig å få få temperaturen opp i over 70 grader, spesielt ikke i de deler av kyllingen der bakterien finnes. Jeg griller kylling ofte, har gjort det lenge og kommer til å fortsette med det. Det er jo godt! sier Fossum.

Han serverer gjerne grillet kylling til gjestene.

Bakteriebefengt

I juni i fjor tok Næringsmiddeltilsynet for Gjøvik og Toten 26 stikkprøver i ferskvarediskene i åtte butikker.

En marinert kylling fra Norsk Kylling AS kom dårlig ut av testen, med høye verdier av koliforme bakterier, noe som gir et pekepinn om dårlig hygiene under produksjonen. Næringsmiddeltilsynet reagerte på funnet.

- Vi aksepterer ikke at matvarer inneholder hva som helst av bakerier, og særlig ikke at de finnes i marinert kylling. Marinert kjøtt bør ha en bedre bakteriefloria enn rått kjøtt, sier byveterinær Odd Silset i Næringsmiddeltilsynet for Gjøvik og Toten.

Spis kylling

Silset råder derimot ikke folk mot å ha kylling på matbordet.

- Det må folk gjerne ha. For meg er det viktig å påpeke at vi må være nøye med hygienen når vi tilbereder maten. Bestemorstida på kjøkkenet er over. Mange har det for travelt, og det øker faren for kryssforensning, sier han.

Hold rått og tillaget kjøtt fra hverandre, og bytt kniv og fjøl når de ulike matvarene skal skjæres. Handvask er et godt og gammelt råd.

Uten belegg

Frossen kylling er populært. Prior er størst på markedet, og selger om lag 3000 tonn i året. Forsknings- og utviklingssjefen i selskapet, John Nordal, mener alarmen er uten faglig hold.

- Ingen spiser rå kylling. Marinert kylling er en råvare som stekes med temperaturer opp mot 200 grader, sier han.

Prior forsikrer at kyllingene som selges ferdiggrillet er blitt varmebehandlet slik at temperaturen i kjøttet kom over 70 grader.

- Når varene er er ferdigstilt til bruk skal de være fri for Listeria-bakterier, sier han.