- Kyllingen dør for meg

Sarah (18) er gråten nær: Slakter Chayim Ita beveger en kylling rundt hodet hennes. Så dreper han kyllingen - for Sarahs skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): - Det var en fryktelig opplevelse. Kyllingen døde for meg og mine synder. Da jeg så kyllingen dø, forsto jeg at også jeg kan dø for mine synder, sier 18-årige Sarah.

Kaparot

Jenta, som til vanlig jobber i et forsikringsselskap, er i hvit i ansiktet etter kaparot-seremonien i det jødisk-ortodokse nabolaget Bucharim i Jerusalem i går.

Kyllingseremonien blant de jødisk-ortodokse er for utenforstående en merkelig seanse. Først velger du deg en kylling. Så beveger du - eller noen andre - kyllingen i sirkler rundt hodet ditt. Samtidig ber du om at kyllingen soner for syndene du begikk i året som gikk. Så drepes kyllingen.

- Og jeg går inn i det nye året uten synder. I fred, forklarer Sarah, fremdeles våt i øynene etter seansen.

Ikke kylling, men kanin

Noen fred med palestinerne har Sarah ingen tro på i nær framtid.

- Sharon er ikke sterk nok. Men jeg håper og ber om en bedre framtid for oss alle, sier hun.

Er Sharon en kylling? lurer vi. Sarah skjønner ikke spørsmålet, da kylling ikke betyr annet enn et fjærkre på hebraisk. Ordet kanin brukes i stedet for en feiging.

- Du synes Sharon er for svak i forhold til palestinerne. Synes du han oppfører seg som en kanin, da? lurer vi.

- Kanskje, ler Sarah.

Kyllingseremonien pågår fra det jødiske nyttåret (forrige fredag) - til og med i kveld. Mandag er det så jom kippur, dommens dag: jødenes helligste dag. Da er det ikke lov å spise - eller å kjøre bil. Mellom nyttår og jom kippur skal man legge bak seg syndene fra fjoråret.

- Tidligere ofret vi sauer. Nå ofrer vi kyllinger. Kaparot gjennomføres for at folk kan angre på sine synder og bli bedre mennesker, sier Ita.

Ikke alle jødisk-ortodokse utfører kyllingseremonien. Flere Dagbladet snakker med, sier det er en makaber seremoni.

Mens palestinerne forsøker å få i stand en ny regjering, fortsetter israelerne sine utvidelser av ulovlige bosettinger på Vestbredden og i Gaza. Israel har annonsert at 600 nye hjem skal bygges, til tross for at dette bryter med det såkalte Veikartet for fred.

Dobbelt så mange

- Sharon snakker alltid om en langsiktig løsning med palestinerne, men med politikken han fører, vil det ikke være igjen noe land å forhandle om i framtida, sier den israelske bosettingstelleren Dror Etkes i bevegelsen Fred nå.

Antallet bosettere på palestinsk land, på Vestbredden og i Gaza, er nå 230000 - dobbelt så mange som før Oslo-prosessen.

DØR FOR SARAH: Slakter Chayim Ita (t.h.) kutter halsen på den hvite kyllingen foran Sarah (t.v.). 18-åringen kjøpte kyllingen for at den skal sone for syndene hun begikk i fjor.