Kyllinger skåldes levende?

Alle kyllinger bedøves ikke godt nok før slakting, innrømmer Prior. Statens dyrehelsetilsyn vil nå gjennomgå avlivningsmetodene ved slakteriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Det er nok dessverre slik at noen av de 30000- 50000 kyllingene som daglig passerer bedøvelseskaret ved et slakteri ikke er tilfredsstillende bedøvet,» skriver Prior i et brev til Statens dyrehelsetilsyn. Avdelingsdirektør Gunnar Hagen i Statens dyrehelsetilsyn sier de har fått indikasjoner på at det kan forekomme såkalt mangelfull avblødning hos kyllinger, det vil si at blodet ikke pumpes ut før selve slaktingen begynner.

- Dette kan indikere at fuglene har blitt sendt levende i skåldekaret. Men det behøver ikke bety annet enn at hjertet har stanset under bedøvelsen, og at blodet dermed ikke ble pumpet ut, sier Hagen, som i et brev ber fylkesveterinærene undersøke om kyllinger skåldes levende ved slakteriene.

- Misvisende tall

I 2000 ble totalt rundt 30000 kyllinger kassert ved norske slakterier på grunn av mangelfull avblødning. «I så fall kan en stor andel av disse fuglene ha gjennomgått en svært smertefull død i skåldekaret,» skriver tilsynet i et brev til landets fylkesveterinærer.

Prior mener tallene fra Dyrehelsetilsynet er misvisende.

- Det bør være kjent at forhold som stress, sykdom eller at dyrene er medtatt av en eller annen grunn kan medføre dårlig avblødning, heter det i brevet fra Prior. Overfor Dagbladet vil forsknings- og utviklingssjef John Nordal i Prior på ingen måte være med på at Prior-kyllingene skåldes levende.

- Vi kjører ingen kyllinger gjennom skåldekaret uten bedøvelse, sier han. Han påpeker at kyllinger som ikke er fullt ut bedøvet, ikke trenger å ha noen smertefølelse.

Vrir seg unna kniven

På slakteriene henges kyllingene opp etter beina på et automatisk samlebånd. Samlebåndet fører dem gjennom et strømførende vannbad som skal bedøve dem, og videre til en kniv som skal skjære over strupen på fuglene. Deretter blir de skåldet, slik at fjærene løsner.

Fugler som ikke bedøves, vil lett kunne vri seg unna slakterkniven og dermed gå levende i skåldekaret.

Hagen sier det ennå ikke er grunnlag for å si at slakteriene bryter loven:

- Vi har bare fått tilbakemelding fra én distriktsveterinær, som sier at de i løpet av de siste to åra ikke har registrert at kyllingene ikke bedøves godt nok. Vi venter innspill fra flere og kan derfor ikke konkludere ennå. Men vi synes det er riktig å sjekke spørsmålet nærmere.

Ifølge forskriftene skal kyllinger bedøves med minst 120 milliampere og være i strømmen i minst fire sekunder.

Kyllingene bedøves for at de ikke skal føle smerte og redsel når nakken kuttes og de går gjennom skåldekaret. Videre henger bedøvede fugler roligere og vrir seg ikke unna kniven. Er ikke dagens avlivningsmetoder gode nok, vil tilsynet vurdere å endre rutinene.

- At rutiner svikter i ett og annet tilfelle, er ikke grunnlag for en reaksjon fra oss. Men vi vil gjøre risikoen for dette så liten som mulig, sier Hagen.

SKÅLDES? Dyrehelsetilsynet skal vurdere om kyllinger har blitt skåldet levende ved norske slakteri.