Kyllinger skåldes levende?

Alle kyllinger bedøves ikke godt nok før slakting, innrømmer Prior. Statens dyrehelsetilsyn vil nå gjennomgå avlivningsmetodene ved slakteriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Det er nok dessverre slik at noen av de 30000- 50000 kyllingene som daglig passerer bedøvelseskaret ved et slakteri ikke er tilfredsstillende bedøvet,» skriver Prior i et brev til Statens dyrehelsetilsyn. Avdelingsdirektør Gunnar Hagen i Statens dyrehelsetilsyn sier de har fått indikasjoner på at det kan forekomme såkalt mangelfull avblødning hos kyllinger, det vil si at blodet ikke pumpes ut før selve slaktingen begynner.

- Dette kan indikere at fuglene har blitt sendt levende i skåldekaret. Men det behøver ikke bety annet enn at hjertet har stanset under bedøvelsen, og at blodet dermed ikke ble pumpet ut, sier Hagen, som i et brev ber fylkesveterinærene undersøke om kyllinger skåldes levende ved slakteriene.

- Misvisende tall

I 2000 ble totalt rundt 30000 kyllinger kassert ved norske slakterier på grunn av mangelfull avblødning. «I så fall kan en stor andel av disse fuglene ha gjennomgått en svært smertefull død i skåldekaret,» skriver tilsynet i et brev til landets fylkesveterinærer.

Prior mener tallene fra Dyrehelsetilsynet er misvisende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer