- Kynisk Ap-løgn

SV-leder Kristin Halvorsen er rasende på Ap-kampanjen mot den nye ultralydloven, der hun beskyldes for mørkemannsholdninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderparti-kvinnene i Oslo har dratt i gang en kampanje mot den nye «ultralydloven». På løpesedler og plakater henges SV-leder Kristin Halvorsen ut sammen med ultralydmotstanderne Lars Sponheim (V), Dagfinn Høybråten (KrF) og Jan Petersen (H).

- Kristin Halvorsen opptrer med mørkemannsholdninger som Dagfinn Høybråten i denne saken. Regjeringspartiene og SV fratar nå kvinner rett til kunnskap om fosteret tidlig i svangerskapet. Leger og jordmødre skal ikke lenger få sjekke om fosteret er friskt. SV er med på å innskrenke kvinners rett til abort i svangerskapets første 12 uker, sier Karin Yrvin, leder av Ap's kvinnebevegelse i Oslo.

Kynisk løgn

Kristin Halvorsen reagerer sterkt på kampanjen og kaller den en «kynisk løgn»:

- Her spekuleres det uhemmet i den utrygghet og usikkerhet som nå skapes hos gravide, sier hun, og tilbakeviser at SV har gått inn for noe som innskrenker kvinners rett til ultralydundersøkelser, eller som strammer inn abortloven:

- Det er utenkelig for SV. Vi ønsker ingen innskjerping ut fra dagens praksis. Kvinner som ber om det, skal ha rett til å få foretatt ultralydundersøkelser også før den rutinemessige i 17.- 18. Men det kan være rimelig at hun da betaler en egenandel.

- Det er ikke til å komme fra at SV er oppfattet som utydelige i denne saken?

- For det første tror jeg usikkerheten rundt hva som egentlig gjelder, kommer av at mange, ikke minst i fagmiljøer, forholder seg til regjeringens første utkast. For det andre har det vært tungt for Dagfinn Høybråten å innrømme at hans forslag ble endret i Stortinget. For det tredje gjør Ap sitt for å spre ytterligere usikkerhet om saken, til tross for at de stemte for nøyaktig samme lovtekst som oss, sier Halvorsen.

Ikke pådyttes

Kristin Halvorsen advarer samtidig mot at svangerskapsomsorgen blir for teknifisert:

- Tidlig ultralyd skal være en mulighet for dem som trenger eller ønsker det, og ikke noe som pådyttes gravide. Tilbudet rundt om i landet er jo også svært variert.

Halvorsen sier at SV vil følge nøye med når Høybråten legger fram sine forskrifter til den nye loven for Stortinget, og at partiet vil konsultere fagmiljøene om disse.

- Loven som er vedtatt tvinger gravide til å påberope seg at de er engstelige og urolige for å få en tidlig ultralydundersøkelse. Det er uverdig at de må det. Det er kvinnene selv som må få bestemme, og de må slippe å lyve seg til undersøkelse, sier Yrvin til Dagbladet.

PÅ BARRIKADENE: - Kvinner må på barrikadene igjen for å kjempe mot krefter som vil stramme inn abortloven, sier Karin Yrvin, leder for Ap-kvinnene i Oslo.