- Kynisk, hensynsløs og barbarisk

HAAG (Dagbladet): - Tiltalte er kynisk og hensynsløs, en opportunist som uten skam i livet innførte middelaldersk barbari på Balkan. Hans drivkraft var hans eget maktbegjær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serbernes fører gjennom 13 ulykkelige år, Slobodan Milosevic (60), fikk gjennomgå da hovedaktor Carla del Ponte og hennes medaktor Geoffrey Nice innledet straffesaken mot ham ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag i går.

For aktoratet er Milosevic en «skrivebordsmorder» som med fullt overlegg slapp sine offiserer, soldater og halvmilitære bander løs på ikke-serbere i både Kosovo, Bosnia og Kroatia i et ni år langt ragnarok som kostet en kvart million mennesker livet og drev to millioner på flukt.

I mørk dress, blå skjorte og stripet slips og sammenknepet munn, fulgte bestefaren med det sølvgrå håret tiradene fra aktoratet. Snart ti måneder i en fengselscelle ser ikke ut til å ha svekket ham fysisk.

Hånflir

Noen ganger virket han direkte uinteressert i det som foregikk, i andre øyeblikk søkte øynene hans kontakt i tilhørersalen, som er atskilt fra rettssalen med en enorm, skuddsikker glassvegg. Milosevic la ikke skjul på at han forakter domstolen, som for første gang siden Nürnberg-prosessen for 50 år siden skal felle dom over en europeisk statsleder.

Ikke et øyeblikk viste han tegn til anger eller beklagelse. Han svarte med hånlige flir da aktor illustrerte sin innledning med videoklipp av Milosevics tale til en million serbere på Kosovosletta i 1987 og politiangrepene mot demonstrerende studenter i Beograd på begynnelsen av 1990-tallet.

Annen planet

Her er det to verdener som frontkolliderer. Milosevic er på en annen planet enn sine anklagere.

Carla del Ponte understreket i sin innledning at dette er en historisk prosess, som skal demonstrere at ingen, uansett posisjon, er hevet over loven. Milosevic hevder via sine juridiske rådgivere at han er utsatt for lynsjejustis i en prosess som er satt i scene av USA og NATO.

- Tiltalte er ingen mann av ære. Han er ingen patriot, heller ingen rasist. Han manipulerte sine egne og brukte nasjonalismen som et påskudd, sa sveitsiske del Ponte.

Briten Geoffrey Nice, som fortsetter i dag med den detaljerte tiltalen, påberopte seg bevis for at Milosevic uansett skiftende formelle posisjoner som president i henholdsvis republikken Serbia og føderasjonen Jugoslavia, planla og ga odrene både i Kroatia, Bosnia og Kosovo.

- Hører du dette sludderet? Dette utbrøt Milosevic ved en anledning, ifølge sin rådgiver Dragoslav Ognjanovic.

«Forhåndsdømt»

Milosevic henvendte seg til de tre advokatene - amici curiae - som er oppnevnt av retten til å se til at alt går riktig for seg i en straffesak der Milosevic fører sitt eget forsvar.

- Milosevic har ingen sjanser til å få en rettferdig prosess. Han er dømt på forhånd, sier rådgiveren Ognjanovic.

Når aktor Nice er ferdig, er det i dag Milosevics egen tur til å svare på tiltalen. Ifølge rådgiver Ognjanovic vil Milosevic gå til frontalangrep på det juridiske grunnlaget for prosessen, men først og fremst påstå at han er utsatt for en politisk rettssak. Han vil navngi vestlige politikere som i hans egne øyne først behandlet ham som en likemann, før de sendte bombefly mot Beograd.

- Dette er en domstol som skal behandle forbrytelser, ingen debattklubb. Aktoratet vil ikke tillate at tiltalte bruker saken til å holde politiske taler, advarte hovedanklager Carla del Ponte.

VOKTES: Tidligere president Slobodan Milosevic fikk harde verbale angrep da straffesaken mot ham ble innledet ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag i går. Straffesaken ventes å ta to år.