Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kynisk kamp om tyrannens gunst

BEOGRAD (Dagbladet): - Folkene i makteliten spytter og tråkker på hverandre i konkurransen om å vise lojalitet til Slobodan Milosevic, sier en intellektuell i Beograd. Han har i årevis studert serbernes leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vuk Draskovic

- Milosevic manipulerer dem alle, inkludert tidligere opposisjonsledere som Vuk Draskovic (51), legger han til.

Når Draskovic i dag framstår på all verdens fjernsynskanaler som jugoslavisk visestatsminister, betyr ikke det at han har fått makt. Utnevnelsen av Draskovic er ikke annet enn en kalkulert manøver fra Milosevic (57), som tjener et dobbelt formål ved siden av at det tilfredsstiller visestatsministerens trang til å være i sentrum:

Draskovic er en karismatisk politiker som kan snakke med vestlige journalister. Hans oppgave er å mildne inntrykket av regimet i utlandet og på hjemmebane. Ved å utnevne Draskovic, har Milosevic også bundet til seg og uskadeliggjort en potensiell opposisjon.

Vojislav Seselj

Rabiat nasjonalist som ble plassert av Milosevic som serbisk visestatsminister. Dette skjedde etter at Seselj holdt på å slå Milosevics egen kandidat i kampen om å bli serbisk president.

- Verken Draskovic eller Seselj slipper inn i den indre kretsen. De brukes av Milosevic, han knytter dem til seg som medskyldige, sier Dagbladets kilde.

«Mira» Markovic

Slobodan Milocevic kone. Hun er den eneste som har vært i hans lille krets hele tida. «Mira» (56) var hans ungdomsforelskelse og eneste kjærlighet. Milosevic tar ingen avgjørelser uten å rådføre seg med kona. Hun dytter på, som regel med bruk av marxistiske floskler.

Alle andre i den nære kretsen har vært flyttet rundt på, for at ingen av dem skulle vokse seg for mektige.

Zoran Sokolovic

Innenriksminister. Regnes i dag for å være Serbias nest mektigste mann. Han flyttet med da Milosevic for to år siden vekslet jobb fra å være president i Serbia til å bli president for hele Jugoslavia. Sokolovic har bygd opp de fryktede spesialpolitistyrkene, og kjøpt mannskapenes lojalitet med høye lønninger, topp moderne utstyr og andre privilegier.

Milan Milutinovic

Regnes for å være nummer tre i hierarkiet. Serbisk president. Den tidligere karrierediplomaten og utenriksministeren har tjent Milosevic på mange poster, seinest som serbernes ubøyelige forhandler i Rambouillet og Paris.

I det siste har Milutimovic og frue to ganger hatt lunsj med Slobodan og Mira. Disse sosiale begivenhetene har medført store oppslag i massemediene. Det understreker Milutinovic' posisjon.

Zividan Jovanovic

Utenriksminister. Spiller en betydelig rolle. Hans oppgave er å si det Milosevic mener.

Dragan Hadziantic

Sjefredaktør og utgiver av Politika, som er regimets viktigste avis. Hans konsern omfatter også en radio- og TV-stasjon, ukemagasiner, spesialtidsskrifter, trykkerier og et selskap som nærmest har monopol på distribusjon av trykte medier.

Milovan Bojic

Visestatsminister. Tilhører JUL, Mira Markovics eget parti. Tre journalister i den før uavhengige avisa Dnevni Telegraf ble dømt til fem måneders fengsel da de satte Bojic i forbindelse med organisert kriminalitet.

De siste par årene er flere av de nyrike drept i attentater. Et offer var Zoran «Kundak» (Geværkolben) Todorovic, som skrøt av at han var landets nest rikeste etter Milosevic-familien. Han var Mira Markovics høyre hånd i partiet og hennes elsker. Drapet for to år siden er ikke oppklart.

Familien

Milosevic sørger godt for familien. Få visste at han hadde en bror inntil Borislav Milosevic for noen måneder siden ble utnevnt til ambassadør i Moskva.

Mer kjent er utsvevelsene til datteren Marija (32) og sønnen Marko (24). Marija eier jetset klubben Kosava og en radio- og TV-sender med samme navn.

Marko omgir seg med hel- og halvkriminelle. Han har sikret seg monopol på import av sigaretter til landets tollfrie butikker. Han eier kjempediskoteket Madona i familiens hjemby Pozarevac, en snau times kjøring sør for Beograd. Der har Milosevic-familien bygd seg en villa på størrelse med et slott.

To dager etter at de første NATO-rakettene slo ned, undertegnet unge Milosevic en kontrakt om bygging av fornøyelsesparken Bambiland i Pozarevac.