«Kynisk og beregnende» eller «vennlig og høflig»?

Psykiaterne mener den «kynisk og beregnende» massemorderen som ikke viser følelser i retten oppfører seg helt annerledes i andre sammenhenger.

FØLELSESLØS?: Psykiaterne mener Breivik oppfører seg annerledes i retten enn han gjorde under observasjonen. Foto: Lars Eivind Bones
FØLELSESLØS?: Psykiaterne mener Breivik oppfører seg annerledes i retten enn han gjorde under observasjonen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den rettsmedisinske kommisjon godkjente i går rapporten fra psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas om Anders Behring Breivik, som konkluderte med at terroristen er tilregnelig, men at han har en dysosial- og narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Samtidig ber kommisjonen Aspaas og Tørrissen om å gi mer informasjon om flere ulike emner når de skal vitne mot slutten av rettssaken.

Ifølge Dagbladets opplysninger ber de psykiaterne vurdere informasjon som har kommet fram i retten knyttet til Breiviks atferd. De vil ha informasjon om mønsteret fra barndommen og fram til voksenalder som de mener har ført til konflikter med omgivelsen.

Observasjonen Nettopp Breiviks atferd i retten har psykiaterne selv omtalt i den ti sider lange tilleggserklæringen de to måtte skrive for å få sitt arbeid godkjent. Kommisjonen fryktet Breivik hadde lurt de to med strategiske svar. Dette avviser Tørrissen og Aspaas, samtidig som de skriver at det ikke er noen tvil om at han har uttalt seg strategisk.

- De sakkyndige har hele tiden måtte vurdere utsagnene opp mot det han har uttalt tidligere, skriver de. Massemorderen ble observert i tre uker på Ila. Helsepersonellets konklusjon var klar: De fant ingen tegn til psykoser. Deres konklusjon gjør at heller ikke Tørrissen og Aspaas er i tvil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer