- Kynisk og råttent miljø

Torshov-drapet overrasker ingen i narkomiljøet. Tilstanden i rusmiljøet har aldri vært så ille som nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle livnærer seg på å selge dop. Det er en sinnssyk konkurranse, folk driter i om de kutter deg opp, bare de får skuddet sitt. Jeg har lenge ventet på at et slik drap skulle skje, forteller Tone (41). Dagbladet møter henne utenfor Kirkens Bymisjons café Møtestedet, i Oslo. Der myldrer det av rusmisbrukere. Mange er innom for å få seg et varmt måltid eller få tak i dagens neste dose. Det forhandles raskt og intenst, og de må stadig se seg for så de ikke blir tatt av politiet.


Tone har levd dette livet siden hun var 13 år gammel, og var en god venn av 41-åringen som ble drept på Torshov natt til mandag. Hun vanket på Kvadraturen de siste to månedene hun levde.

To er etterlyst

Politiet etterlyser to personer for drapet på 41-åringen: Haidar Hussain (21), kjæresten til Tanja Petrusson som døde av en overdose på Torshov forrige uke, er siktet for overlagt drap på 41-åringen og forsøk på forsettlig drap på en 47-åring som befant seg sammen med henne. Kameraten Ali Ayaz Shafa (19) er siktet for de samme forholdene, og regnes av politiet som en medhjelper til handlingen. Begge er opprinnelig fra Pakistan, men har norske statsborgerskap.

Vil melde seg

Haidar Hussain har ringt politiet. Han sa hva han var involvert i, og hvem han var sammen med.


- Han sa han vil melde seg om 14 dager. Vi tror de befinner seg i Norge og i Oslo-området fremdeles, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen.

Politiet har likevel skjerpet etterlysningen i europeiske byer.

ET LIV I RUS: Tone (41) synes aldri miljøet på gata har vært tøffere enn nå. Hun har vært rusmisbruker siden i 13-årsalderen. Foto:ADRIAN ØHRN JOHANSEN
ET LIV I RUS: Tone (41) synes aldri miljøet på gata har vært tøffere enn nå. Hun har vært rusmisbruker siden i 13-årsalderen. Foto:ADRIAN ØHRN JOHANSEN Vis mer

Streng bevoktning

47-åringen som fortsatt ligger hardt skadd på Ullevål universitetssykehus befinner under streng bevoktning.


- Vi tror de to kan utgjøre en trussel mot ham, sier Abrahamsen.

Hussains advokat, Marius Dietrichson, råder sin klient til å melde seg for politiet. - Jeg har indikasjoner om at saken er mer sammensatt enn et hevndrap, men jeg ønsker ikke å gå inn på mine klientsamtaler, sier han.

Lever i usikkerhet

Tone traff den drepte 41-åringen noen dager før hun ble drept i sin leilighet i Østgaardsgate, og forteller at venninnen da hadde vært redd. - Det er så urettferdig, hun fortjente virkelig ikke å dø, sier hun. Dagbladet kommer i prat med en heroinist, som har vært i miljøet siden 1977. Hun sier miljøet i Skippergata og ellers i Oslo tydelig har forverret seg.


- Det er blitt et kynisk og råttent miljø her de siste åra, sier hun, og
mener overdosedrap ikke er uvanlig i miljøet.

- Det er mange judaser i vårt miljø. Vi lever med en usikkerhet hele tida, sier hun.