Kynisk og uforståelig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Regjeringen Bondevik praktiserer en besynderlig logikk. I spørsmålet om NATO skulle planlegge bistand til forsvaret av Tyrkia i tilfelle krig i Irak, var både statsministeren, utenriksministeren og absolutt forsvarsministeren helt klare. Etter tur kjeftet de på Frankrike, Belgia og Tyskland som holdt igjen i NATO med henvisning til at denne planleggingen så å si kunne foregripe en krig de ikke ville ha. Da floken omsider løste seg, kommenterte utenriksminister Jan Petersen vedtaket med at det var sannelig på tide. Men selv praktiserer regjeringen den franske Tyrkia-logikken når det gjelder forberedelser til humanitær hjelp. «Vi har som siktemål å unngå krig og vil derfor heller ikke planlegge for krig,» sa statssekretær i norsk UD, Kim Traavik, i forrige uke. Det henger ikke på greip.
  • For når generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors og Raymond Johansen i Flyktningerådet ber om penger til å forberede Iraks sivilbefolkning på den krigen som rykker stadig nærmere, skjer det ingenting. Da passer det plutselig å følge EUs logikk om at slike forberedelser er å foregripe en krig man ikke ønsker.
  • Realitetene rundt dagens Irak er at USA og Storbritannia i løpet av de nærmeste ukene har utplassert en topp moderne angrepsstyrke på over 200000 soldater med fly, krigsskip, tanks, helikoptre, raketter og alt annet utstyr som den aller mest moderne krigføring krever. Dersom denne styrken setter seg i bevegelse, er den humanitære katastrofen i Irak et faktum fra samme øyeblikk. I første angrepsbølge forsvinner vann, strøm, transport og kommunikasjon i Irak. I den situasjonen vil det ta lang tid å få hjelpesendinger fram til befolkningen.
  • Vi er enige med generalsekretær Jan Egeland i at regjeringen Bondevik her går inn i en varslet, humanitær katastrofe. Det er både kynisk, inhumant og uforståelig. De ansvarlige i FN-organisasjonene slår fast at en effektiv innsats for krigsflyktninger og sivilbefolkning som rammes av krigshandlingene, er avhengig av at giverlandene stiller ressurser til rådighet nå. Men det skjer ikke.