Kynisk spill om Somalia

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etiopiske styrker har i samarbeid med soldater fra den somaliske overgangsregjeringen og lokale klanledere tatt over makten i det meste av Somalia. Unionen av islamske domstoler, UIC, som blant annet kontrollerte hovedstaden Mogadishu, er jagd på flukt. Så kan vel freden senke seg over det krigsherjede landet?

Faren er at det motsatte kan skje. UIC klarte å få ro i sine områder, men den harde kjerne ville styre etter islamske sharialover. USA har sett islamistunionen som en del av al-Qaida-nettverket og har villig støttet Etiopias kamp for å bli kvitt den. Nå er Mogadishu tatt, men problemene står i kø. De gamle klanlederne som kontrollerte Mogadishu før UICs maktovertakelse, er kommet tilbake. Meldinger fra byen går ut på at de går inn i en slags allianse med etiopierne og regjeringssoldatene, men dette kan bli kortvarig. For hva vil skje hvis etiopierne trekker seg ut? En enda større risiko truer fra islamistenes side. Den militante delen av UIC har erklært hellig krig og truer med å gjennomføre geriljaaksjoner både i Somalia og i Etiopia. Hellige krigere fra hele verden oppfordres til å delta i kampen.

FN har stått på sidelinja og har - først og fremst med USAs støtte - latt Etiopia invadere. I og med at overgangsregjeringen er FN-godkjent, var dette helt legalt, men neppe klokt. For overgangsregjeringen er lite populær. Den eneste måten Somalia kan få fred, er ved dialog, der også islamistene må få delta.

Statssekretær Raymond Johansen uttalte på et møte i UD torsdag at Etiopia må trekke seg ut av Somalia. Vi håper han sier dette også i andre fora. Internasjonalt press må til, om ikke Somalia fortsatt skal herjes av krig og vold. Både norske og andre lands myndigheter må også være klar over at ny uro i Somalia vil føre til nye flyktningstrømmer. Hjemsendelse av flyktninger fra Norge til Somalia ble midlertidig stanset i høst - fordi det var usikkert å reise hjem. Om kynismen fortsatt får rå i Somalia, vil det bli vanskelig både å avvise og å sende tilbake flyktninger fra dette landet i tida som kommer.