FLYKTNINGKRISA:

- Kyniske bakmenn fyller gummibåtene med enda flere folk enn før. Du blir trist av å se dette

Natt til i går reddet den norske båten «Siem Pilot» 133 personer fra drukningsdøden. Elendige gummibåter fylles med enda flere mennesker enn før. 

REDINGSAKSJON: - Det var en kamp mot klokka, men det gikk heldigvis bra denne gangen, på grunn at et veldig dyktig mannskap som klarer å holde hodet kaldt. Alle jobbet veldig bra sammen, sier styrkesjef Kjell Jan Kverme. Video: Kripos Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den norske redningsbåten «Siem Pilot» er nå lastet med 900 mennesker og en død person. De reddet sjøl 133 mennesker fra en gummibåt som holdt på å synke, og fikk overført hundretalls av personer fra et italiensk marinefartøy og et sivilt lasteskip.

- Midt om natta reddet vi 133 mennesker fra en gummibåt som var i ferd med å synke, og klarte heldigvis å få alle ombord i egne fartøy før båten ble så dårlig at den sank, forteller Kjell Jan Kverme, styrkesjef på den norske båten.

Fra ille til enda verre

Det nye i den kyniske menneskesmuglingen mellom Libya og Italia, er at smuglerne plasserer enda flere mennesker i gummibåter. Båtene er i enda dårligere tilstand enn tidligere, og er fylt med enda mindre drivstoff enn før.

- I 2014 var gjennomsnittet mennesker i de 10-12 meter lange gummibåtene 90 mennesker. Nå er det vanlig med 160 personer. Før hadde gummibåtene tykkere gummi - og hadde flere luftkamre. Nå har de kun ett luftkammer, og med mye tynnere gummi. Smuglerne i Libya importere disse fra Kina, forteller Izabella Cooper i Frontex til Dagbladet.

- Både vi og det forrige teamet opplevde akkurat det Cooper sier. Du blir bare trist når du ser hvordan kyniske bakmenn utnytter mennesker i vanskelig situasjon, sier Kverme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer