- Kyniske hovedmenn utnyttet tenåringer til hasjsalg i Oslo

Flere mindreårige tatt hånd om i narkosaken der 100 politifolk slo til i dag.

ENORM POLITIAKSJON: Oslopolitiet slo i dag til på flere titalls adresser, og brukte blant annet lang tid på å ransake to Lime-butikker på Majorstua og på Grønland. Foto: ANITA ARNTZEN
ENORM POLITIAKSJON: Oslopolitiet slo i dag til på flere titalls adresser, og brukte blant annet lang tid på å ransake to Lime-butikker på Majorstua og på Grønland. Foto: ANITA ARNTZENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Betydelige mengder narkotika, penger og ett skytevåpen er blant beslagene i forbindelse med dagens store, samordnede aksjon i regi av oslopolitiet.

Minst 16 personer er pågrepet, og ytterligere personer skal være siktet i hasjsaken. Flere enn 100 politifolk deltok i aksjonen, som startet klokka 08 i morges.

- Dette har vært en av de største politiaksjonene i Oslo på mange år, sa visepolitimester Roger Andresen ved Oslo politidistrikt på en pressekonferanse klokka 15.

Hovedmennene i saken har i lang tid vært i søkelyset som et sentralt ledd i hasjomsetning på Grønland og Tøyen i Oslo. Etterforskerne mener også å ha rullet opp store deler av selgernettverket deres. 

- Kynisk utnyttelse Mange av selgerne skal være mindreårige, og flere av dem skal ha blitt utsatt for tvang eller følt seg truet av antatte ledere i hasjnettverket.

- Det er snakk om kynisk utnyttelse av barn til salgsvirksomhet, sa stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon på pressekonferansen.

Han opplyste at politiet har sendt mellom 50 og hundre bekymringsmeldinger til barnevernet i forbindelse med saken. Det skal også ha skjedd i forbindelse med at narkokjøpere hadde med seg barn mens de oppsøkte selgere.

Politiet understreker at de nå mener å ha tatt knekken på et narkosalg-nettverk som i lang tid har preget bygårder og gatebildet i grønlandsområdet.

- Da noen av beboerne i disse områdene skjønte at vi var i ferd med å gjennomføre det de har bedt om lenge, ga de uttrykk for at de satte stor pris på dette. Vi har også hatt stor nytte av publikum i disse områdene. Dette er et samarbeid mellom beboere og politi og andre etater, sa visepolitimester Roger Andresen.

Nye Lime-razziaer Blant annet tok politimannskapene seg i dag inn i en Lime Minipris-butikk på Grønland i Oslo og en tidligere Lime-butikk på Majorstua. Da Dagbladet var på stedet i ettermiddag, gjorde politietsøk med narkotikahunder og saumfarte butikklokalene fra gulv til tak, inkludert ventilasjonsanleggene.

Noen av personene som er siktet i narkosaken knyttes til butikklokalene. Etterforskerne kommer nå til å undersøke om penger fra den antatte narkoomsetningen kan knyttes til butikkdriften på noen måte. 

Flere av de aktuelle mennene er tidligere dømt for alvorlige forbrytelser, blant annet en større narkotikasak. Politiet har også fryktet at noen av de siktede har adgang til våpen, og brukte derfor bevæpnede mannskaper under dagens tilslag.

Saken er ikke direkte knyttet til de siktede i den store menneskehandel- og bedragerisaken i Lime-systemet, der politiet slo til mot de fleste butikkene og franchiseselskapets eiere for tre uker siden.  Butikkene i Grønlandsleiret og Majorstua er blant de få tilknyttet kjeden som ikke ble stengt den gang, og har vært i drift som normalt. Alle synlige Lime-skilt ved butikkene er imidlertid fjernet.

Politiadvokat Kai-Gunnar S. Nygård opplyser at flere av de siktede vil bli framstilt for varetektsfengsling, trolig på torsdag.