Josh Hawley og Ted Cruz deltok i Bidens innsettelse

- Kyniske opportunister

Josh Hawley og Ted Cruz dukket opp i Joe Bidens innsettelse.

DUKKET OPP: Senator Josh Hawley. Foto: Greg Nash/Pool Photo via AP
DUKKET OPP: Senator Josh Hawley. Foto: Greg Nash/Pool Photo via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump ble den første presidenten på et århundre som ikke møtte i den nye presidentens innsettelse. Visepresident Mike Pence og en rekke Republikanere møtte derimot opp, noen mer overraskende enn andre.

Josh Hawley er omtalt som en mulig arvtaker for Donald Trump, og har heftig protestert mot Joe Bidens valgseier. Han har av flere blitt beskyldt for å være med å oppildne til opprøret i Kongressen, akkurat som sin partifelle Ted Cruz.

PÅ TRIBUNEN: Senatoren Ted Cruz. REUTERS/Jonathan Ernst/Pool
PÅ TRIBUNEN: Senatoren Ted Cruz. REUTERS/Jonathan Ernst/Pool Vis mer

Begge disse - som aktivt har benektet Trumps valgnederlag - var imidlertid å se i Bidens innsettelse onsdag.

- Cruz og Hawley er to kyniske opportunister som tilpasser oppførselen sin etter hva som virker smartest for dem å gjøre, sier USA-ekspert og Norce-forsker Hilmar Mjelde til Dagbladet.

Aksept

Men han mener det var riktig og viktig at de var til stede.

INNSETTELSEN: Donald Trump var ikke å se da Joe Biden ble tatt i ed. Flere kjente fjes dukket likevel opp for å feire USAs neste president. Video/foto: AP / NTB. Vis mer

- Det for å formidle en viss politisk normalitet igjen. Det signaliserte en aksept for den nye administrasjonen og folkeviljen. Det ville vært et sykdomstegn for demokratiet om opposisjonen droppet seremonien, fortsetter Mjelde.

USA-kjenner og førsteamanuensis ved UiA, Alf Tomas Tønnessen, understreker viktigheten av at de to var til stede.

-De spiller en rolle, så de skal være til stede, sier Tønnessen.

TATT I ED: Her blir Joe Biden USAs 46. president. Video: AP. Vis mer

Benekter valgresultatet

Ifølge amerikanske Vouge skal Hawley ha blitt avbildet da han knyttet neven som en støtteerklæring til Trump-tilhengerne som hadde møtt opp utenfor Kongressen i forkant av stormingen.

Hawley er den yngste sittende senatoren, og blir ifølge NBC news ansett som en mulig republikansk presidentkandidat i 2024.

Cruz har vært en av Trumps største støttespillere og blant dem som har benektet valgresultatet - akkurat slik Trump har gjort siden valgnederlaget i november.

Cruz er også anklaget for å ha bidratt til å oppildne til opprøret i Kongressen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer