Kynismens ofre

Det hører med til sjeldenhetene at en justisminister skriver filmanmeldelser. Under andre omstendigheter ville jeg heller ikke lyttet intenst til det tyske rockebandet Rammstein når de skriker «Mein Herz Brennt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men så er det også sjelden at en så sterk film presenteres for det brede publikum. Lukas Moodyssons nye film om 16 år gamle Lilja er en så sterk opplevelse at jeg føler det påkrevet å oppfordre andre til å se, til å forstå og ikke minst til å reagere.

Filmen «Lilja 4-ever» hadde norgespremiere 20. september. I Sverige har filmen hatt suksess, hvilket er ubetinget gledelig. Ikke bare fordi filmen er god, men også fordi den iscenesetter en virkelighet de færreste vet eksisterer. Publikum får servert en ungdomsskjebne så brutal at man ønsker å tro det ikke er sant. Men selv om filmen er fiktiv, finnes nok skjebner som Liljas der ute.

Nytt liv

Historien er allerede kjent for mange. Lilja bor i en fattig forstad et eller annet sted i det tidligere Sovjetunionen. Hennes mor reiser til USA for å starte et nytt liv og lar Lilja bli igjen alene - 16 år gammel. Noen far har Lilja aldri sett. For å dempe smerten og sulten sniffer Lilja lim med sin eneste venn Volodja. Hun treffer så Andrej, som ber henne bli med til Sverige for å starte et nytt liv. Andrej skaffer Lilja et pass og ber henne reise i forveien. Lilja blir møtt av Andrejs «venn», som installerer henne i en leilighet. Raskt går sannheten opp for Lilja: Hun skal ikke jobbe i grønnsakbutikk som hun trodde. Hun blir tvert imot presset inn i prostitusjon. 16 år gammel blir hun tvunget til å tilby seksuelle tjenester til menn i alle aldre. For den enkelte kunde er hun en vare, et middel til egen tilfredsstillelse. For alle andre er hun knapt mer enn et barn frarøvet sine rettigheter og sin ungdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer