Kyotoavtalen er reddet

Kyotoavtalen er reddet, etter at både Russland, Kina og Canada på verdenstoppmøtet i Johannesburg har erklært at de nå vil godkjenne avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det betyr at avtalen etter alt å dømme vil tre i kraft før jul.

USA, med Australia på slep, blir dermed mer og mer isolert i sin motstand mot Kyotoavtalen. USAs utenriksminister, som kommer til toppmøtet onsdag, må finne seg i å tale til en forsamling der et flertall av stats- og regjeringssjefene har oppfordret til snarlig ratifisering av Kyotoavtalen.

Russlands statsminister Mikhail Kasianov lovte tirsdag at Russland vil ratifisere avtalen. Russisk ratifisering er avgjørende for at avtalen kan tre i kraft.

- Vi har undertegnet Kyotoavtalen, og forbereder ratifisering. Den vil komme i nær framtid, sa Kasianov i sin tale til verdenstoppmøtet.

Putin bekrefter

Det har vært frykt for at den formelle godkjenningsprosessen i den russiske nasjonalforsamlingen kan trekke ut helt til neste år, men planen er nå å avslutte behandlingen i løpet av høsten, sier statsminister Kjell Magne Bondevik, som møtte Kasianov i Johannesburg tirsdag.

- Mitt inntrykk var at det nå bare står formaliteter igjen, og at vedtaket vil komme i løpet av høsten, sier Bondevik til NTB.

President Vladimir Putin bekreftet planene om snarlig ratifisering i et møte med Tysklands president Johannes Rau i Moskva tirsdag, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Kina

Også Kina har nå formelt godkjent Kyotoavtalen, kunngjorde Kinas statsminister Zhu Rongji på verdenstoppmøtet tirsdag. Statsminister Zhu kom også med en klar pekefinger til USA og Australia.

- Siden Japan, EU-landene og andre europeiske land har ratifisert Kyotoavtalen, håper vi også at andre industriland vil ratifisere den så fort som mulig, slik at den kan tre i kraft i løpet av året.

Kina, med sin enorme befolkning, har de nest største utslippene av klimagasser i verden, bare slått av USA. Men Zhu forsikret at Kina ville fortsette innsatsen for større energieffektivitet og reduserte CO2-utslipp. Også lokale forurensningsproblemer tvinger Kina til å redusere kullforbruket, den viktigste kilden til landets CO2-utslipp.

Canada brøt rekkene

Canada har ved flere anledninger stått sammen med USAs i klimaforhandlingene, og det har vært tvil til om landet vil ratifisere Kyotoavtalen. Statsminister Jean Chretien feide den tvilen til side da han mandag kunngjorde at hans regjering ville sende forslaget om ratifisering av Kyotoavtalen til nasjonalforsamlingen før jul.

Kyotoavtalen er allerede ratifisert av over 70 land, godt over de 55 som er minstekravet. Men for å tre i kraft, må den også være ratifisert av land om sto for minst 55 prosent av industrilandenes CO2-utslipp i 1990.

I og med at USA og Australia har forkastet Kyoto, må Russland ratifisere for at den skal komme over 55-prosentgrensen, og dermed tre i kraft.

Sterkt press

Svært mange av stats- og regjeringssjefene på verdenstoppmøtet har benyttet sine taler til å framheve klimaproblemene og oppfordre andre, det vil si USA og Australia, til å ratifisere Kyotoavtalen.

De sterkeste appellene er kommet fra små øystater og tørke- eller flomutsatte utviklingsland, som er de mest sårbare for klimaendringer. Men også tunge europeiske ledere, som Storbritannias statsminister Tony Blair, Frankrikes president Jacques Chirac og Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder var klare i sine taler.

- Jeg ber de landene som ikke slutter seg til avtalen i det minste å gjøre en tilsvarende innsats for å redusere sine utslipp av klimagasser, sa Gerhard Schröder, med adresse til USA.

Kyotoavtalen fra 1997 forplikter industrilandene til å redusere sine utslipp av CO2 og andre klimagasser med 5,2 prosent under 1990-utslippene innen 2012.

SA JA: President Vladimir Putin bekrefter at Russland vil ratifisere Kyoto-avtalen. Dermed blir avtalen virksom og dagens ungdom kan kanskje se litt mer optimistisk på jordas fremtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer