Kypros og Slovakia klare for EU

Kypros og Slovakia ble som første kandidatland klare for EU-medlemskap i dag. Åtte andre søkerland prøver å presse enda litt mer penger ut av EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kypros' og Slovakias utenriksministere godtok EUs betingelser for medlemskap i forhandlingsmøter med det danske EU-formannskapet i Brussel i dag.

Men de åtte andre søkerlandene er fortsatt misfornøyd. I EU-hovedstaden venter de fleste derfor at tautrekkingen vil fortsette til langt inn i EU-toppmøtet i København i slutten av uka.

Både Kypros og Slovakia har lagt inn formuleringer i avtalene med EU om at hvis andre kandidatland sikrer seg bedre betingelser, kan de komme til å kreve det samme.

Delt øy

De politiske omstendighetene rundt Kypros' EU-medlemskap er fortsatt uavklart.

Øya er splittet i to etter den tyrkiske invasjonen i nord i 1974, og tiden er i ferd med å renne ut for en fredsavtale med greskkypriotene i sør.

EU-landene er forberedt på å slippe inn bare den greskkypriotiske delen av øya dersom det ikke blir en fredsløsning i siste øyeblikk.

EU har lagt knallhardt press på Tyrkia for å få landet til å dytte tyrkiskkypriotene til forhandlingsbordet. Men Tyrkia har selv lagt press på EU for å få en dato for når Ankara kan starte forhandlingene om EU-medlemskap.

Kassa tom

EUs økonomiske tilbud til de ti søkerlandene er totalt på ca. 300 milliarder kroner i perioden 2004-2006. Dette inkluderer blant annet landbruksstøtte, regionalstøtte samt budsjettkompensasjon til land som ville kommet dårligere ut økonomisk innenfor enn utenfor EU.

Men en tredel av disse pengene må kandidatlandene selv bidra med til EU-kassa. Forhandlingene i sluttspurten handler derfor særlig om rabatter i EU-kontingenten.

Det danske EU-formannskapet har gjennom to forhandlingsutspill tilbudt kandidatlandene lempelser på ca. 10 milliarder kroner, og EU-formann Anders Fogh Rasmussen hevdet i dag at EU-kassa snart er tom.

Statsminister Fogh Rasmussen er særlig bekymret over Polen, det største kandidatlandet. Polakkene gjentok i dag kravet om å slippe å betale ytterligere 7 milliarder kroner. Danskene har alt tilbudt Polen en rabatt på drøyt 3 milliarder kroner.

(NTB-Bård Idås)