SA NEI: Medlemmene i det kypriotiske parlamentet sa nei til den kontroversielle spareskatten, som er del av en låneavtale med EU og IMF. Hele lånepakkens framtid er nå usikker. Foto:  AFP PHOTO/YIANNIS KOURTOLOGOU
SA NEI: Medlemmene i det kypriotiske parlamentet sa nei til den kontroversielle spareskatten, som er del av en låneavtale med EU og IMF. Hele lånepakkens framtid er nå usikker. Foto: AFP PHOTO/YIANNIS KOURTOLOGOUVis mer

Kypros sa nei til å innføre spareskatten

Nektet å godta de knallharde betingelsene for bankkundene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

36 parlamentsmedlemmer stemte nei, 19 avholdt seg fra å stemme.

Engangsskatten som ifølge forslaget skulle ramme kypriotiske bankkunder, er en betingelse for at Kypros skal få utbetalt et sårt tiltrengt kriselån fra EU og IMF.

Småsparerne ikke nok Både finansminister Michalis Sarris og sentralbanksjef Panicos Demetriades har under forhandlinga tatt til orde for å skjerme småsparerne.

Den reviderte versjonen av skatteforslaget, som var oppe til avstemning i det kypriotiske parlamentet i kveld, innebærer at kontoinnehavere med over 20 000 euro på konto må ut med 6,75 prosent av innskuddet i engangsskatt.

De med over 100.000 euro plassert i kypriotiske banker, må ut med 9,9 prosent av innskuddet, ifølge det samme forslaget.

Nå er altså dette forslaget avvist, og betingelsen for låneavtalen brutt.

- Ikke overraskende Kypriotiske banker er i krise, og trenger 10 milliarder euro for å holde seg flytende. Bankene i Kypros older stengt fram til torsdag, men det spekuleres nå i at denne stengningsperioden vil utvides.

- Det var egentlig veldig forventet. I utgangspunktet var det jo tvil om avstemningen kom til å bli holdt i dag, ettersom et flertall i parlamentet ikke ønsket å gå med på avtalen fra helga, sier Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets.

- Nå blir kypriotiske banker foreløpig stengt til og med torsdag. På den tida regner jeg med at det kommer forslag til nye varianter av hvordan man skal skaffe 5,8 milliarder euro.

Tror på skatte-avtale Haugland sier til Dagbladet at hun tror en variant av avtalen som lå på bordet i dag vil bli vedtatt utover i uka.

Kypriotene er helt avhengig av å få dette lånet, påpeker hun.

 MASSIVT OPPRØR:  Store folkemengder samlet seg utenfor parlamentet i Nikosia i dag, for å demonstrere mot forslage om beskatning av bankinnskudd. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
MASSIVT OPPRØR: Store folkemengder samlet seg utenfor parlamentet i Nikosia i dag, for å demonstrere mot forslage om beskatning av bankinnskudd. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis Vis mer

- Det ryktes at de har forhandlinger med russerne. Et alternativ kan være å få tak i alle de ti milliardene fra et annet sted, men det ser jeg som tvilsom. Sannsynligvis vil de komme til enighet med en skatting av bankinnskuddene, sier Haugland.

Samtidig som protestene blant folket har vært høylytte, har markedet ikke reagert i like stor grad, ifølge Haugland.

- Markedene har reagert forbausende lite. Men sosial uro og protester kan man helt klart få. Det er helt forståelig at dette er en upopulær avtale. Innskyttere som oppfatter pengene sine som sikre blir skattet over natta. Det er veldig uvanlig, og det er lett å forstå at kypriotene reagerer.

 - NOE MÅ DE FORETA SEG:  Det sier Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets.
- NOE MÅ DE FORETA SEG: Det sier Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets. Vis mer