Kypros stemmer over gjenforening

I 30 år har den omstridte øya vært delt. I dag går folk på begge sider av grensa til stemmeurnene for å ta stilling over FNs gjenforeningsplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Øya Kypros har vært delt i en tyrkisk del og en gresk del siden tyrkiske styrker invaderte og okkuperte den nordlige delen i 1974.

I dag kan kypriotiske velgere på begge sider av grensa velge om de vil godta FNs plan for hvordan øya kan gjenforenes.

Siden stemmelokalene åpnet klokka 06 i dag tidlig, og fram til de stenger klokka 17, skal velgerne avgi sin stemme.

Omtrent 480 000 greskkyprioter og 150 000 tyrkiskkyprioter har stemmerett ved dagens to folkeavstemninger.

- Mot nei

Ifølge nyhetsbyrået AP er det små sjanser for at begges sider av øya vil stemme for en gjenforening i dagens folkeavstemninger. Valgdagsmålinger tyder på at tyrkiske kyprioter vil si ja, mens greskkypriotene vil si nei.

Kypros' politiske ledere er motstandere av gjenforeningsplanen, men understreker at resultatet av folkeavstemningene skal respekteres.

Den greskkypriotiske presidenten Tassos Papadopoulos avga sin stemme i dag tidlig. Han har tidligere uttrykt sterk misnøye med gjenforeningsplanen, men sier at de to folkegruppene skal samarbeide uansett hva utfallet blir.

Den tyrkiskkypriotiske lederen Rauf Denktash er også motstander av FNs gjenforeningsplan. Han beklager folkeavstemningen, og sier at kypriotene i virkeligheten ikke vet hva de stemmer på.

Denktash mener de tyrkisk-kypriotiske velgerne er blitt presset til å avgi stemmer i en altfor tidlig folkeavstemning.

Store forskjeller

Etter den tyrkiske invasjonen i 1974 måtte over 200 000 gresk-kyprioter flytte til den sørlige delen av øya. Året etter flyttet omkring 50 000 tyrkisk-kyprioter til nord.

Nord-Kypros har etter hvert fått en ren tyrkisk bosetning, mens grekere bor i sør. Hovedstaden Nicosia er delt mellom de to gruppene.

Forskjellen mellom nord og sør har vokst. Mens gresk-kypriotene har opplevd sterk økonomisk vekst, blant annet som følge av turisme, har den tyrkisk-kypriotiske delen blitt fattigere. Nord er sterkt knyttet til Tyrkia, har blitt delvis boikottet av omverdenen, hatt lite industri og turisme.

  • Les mer om Kypros:

    Artikkel i Magasinet på Nett

TIL URNENE: Tyrkiske og greske kyprioter tar i dag stilling til FNs gjenforeningsplan for øya.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer