Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyrevern og kyr

Kyr dør av å spise rundballeplast

- Toppen av isfjellet

FARLIG MAT: Høyballer / rundballer i hvit plast eller såkalte ''traktoregg'' kan være en risiko for kyr. Foto: NTB Scanpix
FARLIG MAT: Høyballer / rundballer i hvit plast eller såkalte ''traktoregg'' kan være en risiko for kyr. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kyr som ikke skiller mellom høyet og plasten den er pakket i kan gnafse i seg flere kilo plast. Plasten gir metthetsfølelse, og kyrne kan dø av avmagring.

Svein Gudmundsson, spesialistveterinær ved Veterinærinstituttets avdeling i Sandnes, sier til NRK at han ikke tør anslå hvor vanlig det er at kyr dør av å spise plast, ettersom det er sjelden at dyrene sendes til instituttet for obduksjon:

– Vi ser bare toppen av isfjellet, sier Gudmundsson.

Han får tidvis inn dyr som undersøkes, hvor de finner kilovis med plast fra rundballer i kumagen. Dyrene spiser både plast som ved feil havner innimellom høyet i rundballene, men de kan også spise av plasten rundt fôret. Plasten blir i magen og gjør at kua føler seg mett.

– Vanlige symptomer er at dyra blir magrere, og bøndene reagerer, sier Gudmundsson.

– Hvis bonden ikke er kjent med faren, kan dette bli en overraskelse.

Det brukes svært store mengder rundballeplast i Norge, og påtroppende leder i Rogaland Bondelag, Marit Epletveit, innrømmer at de har en utfordring.

– Vi må bli flinkere til å skille plast og mat. Hvis vi gjør det ordentlig, havner ingen plast i magene til dyra, sier Epletveit, som selv pakker 10.000 høyballer i året.

I hjemkommunen Gjesdal brukes over 100 tonn rundballeplast årlig.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media