UVISS SKJEBNE: Mulla Krekars skjebne de neste dagene hviler på en rekke ulike faktorer. Rettsbehandlingen av klagen hans står sentralt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UVISS SKJEBNE: Mulla Krekars skjebne de neste dagene hviler på en rekke ulike faktorer. Rettsbehandlingen av klagen hans står sentralt. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kyrksæterøra, Oslo eller Trondheim?

Dette er de tenkelige scenarioene for mulla Krekar de neste dagene, ifølge advokat og menneskerettsekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mulla Krekars skjebne de neste dagene er høyst uviss. Etter at det tirsdag ble kjent at politiet har gitt ham pålegg om å flytte til trønderbygda Kyrksæterøra, har hans advokat Brynjar Meling varslet en klage på vedtaket. Men hva de ulike faktorene rent praktisk vil ha å si for Krekars geografiske plassering, er uklart.

Krekar soner sine siste dager av en dom for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere; etter planen slipper han ut søndag. Til nå har han sittet i Kongsvinger fengsel, men akkurat hvor han befinner seg nå, er uklart.

- Jeg venter på tilbakemelding fra politiet på dette, sier advokat Meling til Dagbladet i 15-tida.

- Trondheim rasjonelt Så lenge Krekar er kriminalomsorgens ansvar, kan de teoretisk benytte anledningen til å frakte ham nærmere Kyrksæterøra, f.eks. til Trondheim fengsel. Det ville for så vidt være rasjonelt, ut fra myndighetenes ønske om å holde ham unna Oslo, sier Jon Wessel-Aas, advokat og menneskerettsekspert, til Dagbladet.

- Hvor sannsynlig er det at han innfinner seg på Kyrksæterøra innen kort tid?

- Inntil en annen instans over Oslo politidistrikt, dvs. domstolen, sier noe annet, kan politiet håndheve pålegget fra søndag, sier Wessel-Aas.

- Men har politiet jurisdiksjon over ham når han har sonet ferdig?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- FLERE SCENARIOER: Advokat og jussekspert Jon Wessel-Aas sier det er flere tenkelige scenarioer for hva som skjer med Krekar de nærmeste dagene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- FLERE SCENARIOER: Advokat og jussekspert Jon Wessel-Aas sier det er flere tenkelige scenarioer for hva som skjer med Krekar de nærmeste dagene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Idet han slipper fri, har han så vidt jeg vet et pålegg om umiddelbart å flytte, og er politiets utlendingsenhets ansvar. Dersom ikke noe annet skjer - f.eks. at Meling klager - vil pålegget bli effektuert; det er straffbart ikke å etterkomme det. Men han har jo varslet at han vil klage, sier Wessel-Aas.

Klagen klar Krekars advokat Meling opplyser til Dagbladet at han allerede har skrevet klagen.

- Nå er dokumentet til kvalitetssikring, sier forsvareren i 15-tida.

Melings klage kan enten være sivil eller strafferettslig. En sivil såkalt midlertidig forføyning - der man ber om at iverksettelsen av et vedtak utsettes - utløser såkalt oppsettende virkning, dvs. at tvangsflyttingen ikke settes i gang før en kjennelse foreligger.

Oslo tingrett har imidlertid tidligere i dag uttalt at de ser det som naturlig at saken behandles i strafferettsapparatet, på linje med et fengslingsmøte. En slik behandling kan skje allerede i morgen, og kjennelsen vil trolig foreligge relativt raskt, muligens allerede mandag.

- Det ville være oppsiktsvekkende dersom politiet brukte mye av skattebetalernes penger på å frakte ham til Kyrksæterøra før kjennelsen foreligger, sier Wessel-Aas.

Han understreker at Krekar høyst sannsynlig vil måtte møte i Oslo tingrett under behandlingen av klagesaken.

KREKARS NYE HJEM?: Ifølge politiets pålegg skal Krekar tvangsflyttes hit, til trønderbygda Kyrksæterøra. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
KREKARS NYE HJEM?: Ifølge politiets pålegg skal Krekar tvangsflyttes hit, til trønderbygda Kyrksæterøra. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

- Men det kan jo også tenkes at han befinner seg i Trondheim, og at saken dermed går for en settedomstol (rettsbehandling på et annet sted enn en domstols egentlige område, red.anm.) der, sier advokaten.

Får bo hos familien? Wessel-Aas framholder at vedtaket om tvangsplassering ikke inneholder stort av praktiske detaljer, og at det kan tenkes at Krekar får bo hos familien i Oslo mens han venter på en avgjørelse. Går Melings klage igjennom flere ankeinstanser, kan det ta sin tid.

- Ved løslatelsen er han ikke lenger fange, og han utgjør i seg selv ikke noen umiddelbar fare for omgivelsene ut fra hva som er kjent, sier han.

- Det kan også tenkes at han får lov til å dra hjemom for å hente sakene sine. Men det er nok ikke i tråd med justisminister Anundsens ønsker; det tar seg dårlig ut dersom Krekar får lov til å svippe innom hjemme, som for å pakke til en hyttetur.

Oslo politidistrikt, ved kommunikasjonsrådgiver Sølvi Glendrange, opplyser til Dagbladet at de ikke vil gi noen kommentarer om Krekars skjebne nå.

HAR KLAGEN KLAR: Krekars advokat Brynjar Meling har allerede skrevet klagen som skal forhindre tvangsflyttingen av klienten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HAR KLAGEN KLAR: Krekars advokat Brynjar Meling har allerede skrevet klagen som skal forhindre tvangsflyttingen av klienten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer