Kyss, klapp og stem

NEW YORK (Dagbladet): Bak enhver amerikansk presidentkandidat har det alltid stått det en sosialt engasjert kone. Under årets valgkamp har konene også valgt å tre fram - med sine problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cindy McCain har fortalt om sitt pillemisbruk. Tipper Gore har snakket åpent ut om sin depresjon. Laura Bush har trofast støttet mannen gjennom tykt og tynt, mens Ernestine Bradley likner mer på Hillary Clinton og har sin egen karriere som litteraturprofessor.

Det er bare Ernestine Bradley som framstår som en person på helt egne bein, men det er også Ernestine som har minst sjanser til å ende opp som førstedame i Det hvite hus. De tre andre kvinnene føyer seg inn i rekken av den tradisjonelt sosialt engasjerte kvinne de fleste presidenter har hatt i ryggen.

BESTEVENNEN: Tipper Gore

Blonde og blide Tipper har vært i offentlighetens lys i over sju år som visepresidentens kone. Lyset ble ekstra skarpt da hun ble frontfigur i Washington Wives. Denne kvinnegruppa ville sensurere rocketekster med voldelige og åpent seksuelle tekster. Derfor hang det et hurpestempel ved Tipper i flere år. For et drøyt år siden fortalte hun åpent at hun hadde gjennomgått en tung depresjon, og dette åpnet en debatt om depresjoner som var etterlengtet i det pillespisende amerikanske samfunnet. For få måneder siden fikk hun også sjekket en svulst i strupen som viste seg å være godartet.

PROFESSOREN: Ernestine Bradley

Ernestine Schlant Bradley (64) er født i Tyskland, snakker en rekke språk og har skrevet flere bøker. I den siste, «The Language of Silence» kritiserer hun tyske forfattere for deres motvilje mot å debattere nazistenes drap på seks millioner jøder. Hun var professor på Montclair-universitetet i New Jersey, mens ektemannen Bill var senator i Washington. Ernestine vant over brystkreft for noen år siden, men hun har ikke gjort dette til noe stort tema i mannens valgkamp. Hun er en kvikk, ungdommelig, intelligent og sjarmerende kvinne, og ser mye yngre ut en sin åtte år yngre ektemann og eksbasketballstjerne.

HUSTRUEN: Laura Bush

Laura Welch var bibliotekar da hun møtte George W. Bush i 1977. Sammen har de tvillingdøtrene Jenna og Barbara. Laura sluttet å arbeide da hun giftet seg og ble hustru på heltid. Hun gjennomlevde festmennesket Georges hang til det han kalte de tre B-er: Beer, Bourbon og B&B (Whiskey). Nå er hun like religiøs som mannen etter at han ble avholdsmann. Laura er den mest tradisjonelle av alle de potensielle førstedamene, og hun har Barbara Bushs skygge hengende over seg. Svigermoren har en enorm gjennomslagskraft hos republikanske velgere, og tar mye av plassen Laura kunne ha i valgkampen.

BARNEVENNEN: Cindy McCain

Cindy McCain er John McCains andre kone. Hans første kone, Carol, ble alvorlig skadd i en bilulykke da han var krigsfange i Vietnam, og forholdet gikk i stykker da han kom hjem. Cindy har gitt klar beskjed om at hennes rolle som førstedame vil være å profilere seg som barnas venn. Og som en person som overvant pillemisbruk. Cindy hadde to store ryggoperasjoner i begynnelsen av 90-åra, og ble avhengig av smertestillende piller. Hun stjal piller fra det medisinske teamet hun jobbet med, inntil foreldrene hennes oppdaget at noe var galt. Cindy fikk behandling, utførte såkalt samfunnsarbeid og har vært pillefri siden.

Barnevennen Cindy er ikke bare en pratmaker. Da hun i 1991 var med en hjelpeorganisasjon i Bangladesh, dro hun til et barnehjem i Dhaka og tok med seg en nyfødt jente med åpen gane til USA for å sørge for operasjoner. På flyturen kjente hun at dette lille barnet ikke kunne overlates til andre. Da John møtte henne på flyet, spurte han hvor det lille barnet skulle. Det blir nok hjem til oss, svarte hun. Adopsjon og fosterhjem er hennes fremste kampsaker.

I USA