Kyss, klapp og stem

I den beinharde kampen om setene i Senatet bruker president George W. Bush kona Laura for å kapre kvinnelige stemmer. Demokraten Walter F. Mondale stiller med både kone og barnebarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det amerikanske mellomvalget arrangeres i dag. I går fylte Laura Bush 56 år. Det ble ikke tid til mye feiring. Hun er ute på en frenetisk turné i de siste timene av valgkampen. Presidentens kone framstår som rolig, belest og lite «politisk». Hun er utdannet lærer og bibliotekar og snakker med stor troverdighet om utdanning. Hun kan sanke helt nødvendige kvinnelige stemmer nå i siste fase. Det republikanske partiet har tradisjonelt hatt problemer med kvinner. Laura Bush er utpekt til å bøte på dette.

Store styrker

Mens mellomvalgkampen var temmelig laber inntil for ei uke siden, er den nå blitt en av de mest aktive på mange år. Bakgrunnen er situasjonen i Senatet, hvor demokratene har et flertall på bare ett sete. Store styrker er kalt ut hos begge partier for å holde på eller kapre Senatet.

Et mellomvalg preges av lokale saker, det eneste dominerende temaet i dette valget er økonomien. Bare i løpet av de siste ukene er det kommet meldinger om rundt 100000 mennesker som mister jobbene sine i amerikanske teknologibedrifter.

Sterkt comeback

Folks bekymring for økonomien er større enn på et tiår, og forbruket i førjulsmånedene er lavere enn på lenge.

Midt i alt dette kjemper demokratene en intens kamp for ikke å bli politisk tilsidesatt. Om George W. Bush og republikanerne får dominere Senatet, kontrollerer de så å si samtlige viktige politiske organer i Washington D.C.

Walter F. Mondale har den siste tida trådt fram som demokratenes mulige redningsmann. For halvannen uke siden var han en glemt politiker ingen hadde skjenket en tanke på nesten tjue år. I går var en TV-debatt mellom ham og hans motstander i Minnesota selve omdreiningspunktet for det politisk interesserte USA. Mondale framsto som gråhåret, sindig og profesjonell i debatten med republikaneren Coleman.

På Minnesota-vis var han rolig og høflig, men bet kraftig fra seg politisk. Han understreket sin støtte til den amerikanske abortloven og lot seg ikke klistre til merkelappen «høyere skatter».

Etter debatten erklærte begge seg som seierherrer, og utfallet av senatsvalget i Minnesota er like usikkert.

Beautiful Day

Mondale måtte hoppe inn i rollen som senatskandidat etter at Paul Wellstone døde i en flyulykke 25. oktober. Alderen ser ikke ut til å være et problem for den 74 år gamle Mondale. Tvert imot kjemper de to kandidatene om å ha en litt kul image. Republikaneren Norm Coleman nevner i forbifarten at han har vært sjåfør for Jethro Tull, og at han gjerne synger Bob Dylan.

Mondale på sin side siterer Dylan, en annen stor sønn av Minnesota:

- Vi er alle yngre nå.

Den kvelden han ble nominert til å overta etter Paul Wellstone, entret Walter F. Mondale podiet i St. Paul til tonene av U2s «Beautiful Day».