Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kyssebildet skapte storm

Dagbladets kjærlighetsbilder av kronprins Haakon og hans Mette-Marit vakte sterke reaksjoner i går. Avisa ble beskyldt for å ha brutt privatlivets fred. Si din mening!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Si din mening om kyssebildet

Konstituert sjefredaktør John Olav Egeland avviser anklagene, og påpeker at kongefamilien var klar over Dagbladets nærvær.

- Bildene er av stor offentlig interesse. De dokumenterer at kjærlighetsforholdet er varmt og sterkt, og at Mette-Marit er tatt inn i kongefamiliens innerste krets, sier Egeland.

Dagbladets sentralbord, og ikke minst Dagbladet :på nettet, opplevde en storm av reaksjoner i går. Mange lesere reagerte på at Dagbladet brukte bilder som ble oppfattet som for private, og nettredaksjonen fikk i løpet av noen hektiske timer flere hundre leserinnlegg.

John O. Egeland var aldri i tvil om at det var riktig av Dagbladet å trykke bildene. Om påstandene fra pressegransker Gunnar Bodahl Johansen om at grensen mot privatlivets fred er brutt, og at Dagbladet bedrev den reneste snikfotografering, sier Egeland dette:

- Våre folk opptrådte åpent. Kongefamilien visste godt at de var der. Politibåten observerte oss uten å gripe inn. Hadde vaktmannskapet bedt oss dra, ville vi selvsagt ha fjernet oss straks. Men dette var overhodet ingen slik situasjon.

- Det hevdes at en grense er brutt og at de offentliggjorte kjærlighetsbildene representerer noe nytt?

- Det stemmer ikke. Kongefamilien får stort sett være i fred i Norge. Bare ved et fåtall anledninger oppsøkes de av pressefotografer. Som i går, da kronprinsen feiret sin 27-årsdag sammen med sin Mette-Marit. Ved slike anledninger er pressen som oftest til stede. «Dronning Mette-Marit» Egeland mener at kongefamilien er tjent med en viss omtale, også av denne noe mer intime art.

- Vi ser nå at Mette-Marit er akseptert. Det har stor offentlig interesse, rett og slett som et ledd i å forberede det norske folk på det faktum at Mette-Marit kan bli dronning.

- Betyr det at kronprinsen og hans kjæreste ikke har krav på å ha sitt privatliv i fred?

- Selvsagt har også kongefamilien krav på et privatliv. Men monarkiet er i seg selv, som institusjon, en sammensmelting av det private og det offentlige. Institusjonen bygger på arvelighet og videreføring gjennom ekteskap og barn, en ordning som konsekvent har et behov for synlighet og offentlighet, svarer Egeland.

Tjent med bildene

Slik sett mener Dagblad-redaktøren at kongefamilien, og kronprins Haakon og Mette-Marit i særdeleshet, er tjent med denne fokuseringen.

- Er du overrasket over at denne typen uskyldige bilder skaper slik blest?

- For så vidt ikke. Men det er vesentlig å påpeke at dette i bunn og grunn er en søt og kjærlig, gjerne oppbyggelig historie, uten noe kontroversielt tilsnitt.

Negative reaksjoner

- Må kronprinsen og hans Mette-Marit regne med å bli fotfulgt av pressen framover?

- Vi vil selvsagt følge dem, men gårsdagens bilde av kysset representerer ingen omdreining i så måte.

Fra Slottet uttaler fungerende kabinettssekretær Knut Brakstad at man herfra setter liten pris på at bilder tas når kongefamilien er på sitt private område. Samtidig påpeker han at Slottet ikke kommer til å foreta seg noe i sakens anledning. Brakstad legger til at det er vanlig at pressen fra tid til annen forsøker å ta bilder av medlemmer av kongefamilien mens de er på hytta på Mågerø, og da som regel fra sjøen.

ENGASJERER: Dette bildet, der kronprins Haakon blir kysset av kjæresten Mette-Marit, skapte leserstorm mot Dagbladet i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media