LIVSFARLIG: Triatoma infestans, en variant av «kyssebillen», eller chagastegen. Den bærer den potensielt dødelige Chagas' sykdom, som den sprer når den suger blod fra mennesker og dyr om natta. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
LIVSFARLIG: Triatoma infestans, en variant av «kyssebillen», eller chagastegen. Den bærer den potensielt dødelige Chagas' sykdom, som den sprer når den suger blod fra mennesker og dyr om natta. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer

«Kyssebillen» angriper om natta og sprer dødelig sykdom. Nå er den funnet i 28 stater i USA

- Kakerlakker er rene kosedyrene i forhold, sier insektforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det amerikanske folkehelseinstituttet, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), melder at chagastege - populært (men feilaktig) kalt kyssebille - nå er funnet i 28 delstater, så langt nord som Pennsylvania og Illinois, og muligens New Jersey. Det blodsugende insektet er bærer av Chagas' sykdom, som hvert år tar livet av 50 000 mennesker.

- Virkelig skummelt Chagastegens kjerneområde er Mellom- og Sør-Amerika, der den typisk trives i hulrom i primitive hus på landsbygda. Det svære insektet, som blir opptil 2,7 cm langt og likner på en blanding av en kakerlakk og en snutebille, angriper sovende mennesker om natta ved å krype opp på ansiktet og stikke den lange snabelen inn i huden, typisk rundt øynene eller munnen, herav kallenavnet.

- De er nok interessert i bløtvevet, og tiltrekkes kanskje av CO2  fra åndedrettet. Det er virkelig skummelt; flere dør av hjertesykdom, sier Frode Ødegaard, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), til Dagbladet.

Ødegaard forteller at han selv er blitt bitt av rovtege av en annen orden enn chagastegen mens han var i Australia.

SLIK SMITTES MAN: Grafikken viser smittesyklusen ved Chagas' sykdom: Parasitten Trypanosoma cruzi sprer seg til mennesker gjennom avføringen fra chagastegen, som suger blod om natta. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB Scanpix
SLIK SMITTES MAN: Grafikken viser smittesyklusen ved Chagas' sykdom: Parasitten Trypanosoma cruzi sprer seg til mennesker gjennom avføringen fra chagastegen, som suger blod om natta. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer

- Det er fryktelig vondt, snabelen er veldig tykk - det som å få ei knappenål stukket inn i huden. Kakerlakker er rene kosedyrene i forhold, sier insektforskeren.

Han understreker at det er lite sannsynlig at chagastegen etablerer seg i Norge.

Hjerteproblemer Dersom «billen» under det nattlige angrepet også legger igjen ekskrementer i såret, kan man bli smittet av parasitten Trypanosoma cruzi, som fins i ca. halvparten av alle chagasteger, og som er opphavet til sykdommen. Det er altså ikke stikket i seg selv som smitter.

BLE STUKKET: Insektforsker Frode Ødegaard er selv blitt stukket av en slektning av chagastegen. Han beskriver stikket som noe av det vondeste han har opplevd. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
BLE STUKKET: Insektforsker Frode Ødegaard er selv blitt stukket av en slektning av chagastegen. Han beskriver stikket som noe av det vondeste han har opplevd. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

- Når vi gnir oss i øynene etter å ha sovet, får vi tegeavføring inn i kroppen dersom vi er stukket, sier Ødegaard.

Smittede personer, spesielt barn, får akutte symptomer som feber, muskelsmerter, trøtthet og hovenhet rundt sårstedet. Dersom infeksjonen forblir ubehandlet, går sykdommen hos en tredjedel av de smittede over i en kronisk fase uten symptomer.

STOR UTBREDELSE: Chagastegen er nå påvist i 28 av 50 amerikanske stater. Illustrasjon: CDC
STOR UTBREDELSE: Chagastegen er nå påvist i 28 av 50 amerikanske stater. Illustrasjon: CDC Vis mer

Mange år seinere kan sykdomsbærerne få hjerteproblemer og alvorlige mage-tarm-problemer som altså tar livet av en del pasienter, og noen utvikler også nervesykdom. Mens nylig smittede kan få effektiv behandling, fins det ingen god behandling for kronisk syke.

Verdens helseorganisasjon regner med at til sammen 6-7 millioner personer er smittet. Tidligere befant disse seg utelukkende på det amerikanske kontinentet, men i og med økende reising og migrasjon har sykdommen nå spredd seg til andre deler av verden. Folkehelseinstituttet opplyser at enkelttilfeller er oppdaget i Norge, blant personer som kommer fra kjerneområdet i Latin-Amerika.

CDC opplyser at rundt 300 000 personer er chagassyke i USA, de fleste er blitt smittet på reise i sørligere strøk.

- Neppe i Norge Den store utbredelsen av Chagas' sykdom i Mellom- og Sør-Amerika er hovedårsak til at personer fra amerikanske land sør for USA ikke får gi blod i Norge. Men insektforsker Ødegaard sier det er svært liten sjanse for at «kyssebillen» får fotfeste i Norge, tropisk art som den er.

- Det fins riktignok mye rart i folks kofferter, men en chagastege vil forsvinne veldig raskt dersom den blir med hit. Det er desto større grunn til å være på vakt dersom man reiser til tropene, sier han.

Ødegaard forklarer at det i Norge fins flere arter av rovteger i Norge, bl.a. maskeringstegen, som også trives innendørs, men som altså ikke er bærer av Chagas' sykdom. Han understreker videre at disse insektene ikke er biller, som utgjør en annen familie.

- Disse tegene er på mange måter sammenliknbare med veggedyr, som også har en sugesnabel og også er aktive om natta, sier han.

For å begrense spredningen i USA anbefaler CDC tiltak som å fylle igjen sprekker og hulrom i vinduer, vegger, tak og dører, samt å flytte/fjerne ved, koster og steinhauger nær huset. I tillegg bør husdyr som hunder og katter sove innendørs, ettersom også de blir angrepet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer