«Kyssebillen» angriper om natta og sprer dødelig sykdom. Nå er den funnet i 28 stater i USA

- Kakerlakker er rene kosedyrene i forhold, sier insektforsker.

LIVSFARLIG: Triatoma infestans, en variant av «kyssebillen», eller chagastegen. Den bærer den potensielt dødelige Chagas' sykdom, som den sprer når den suger blod fra mennesker og dyr om natta. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
LIVSFARLIG: Triatoma infestans, en variant av «kyssebillen», eller chagastegen. Den bærer den potensielt dødelige Chagas' sykdom, som den sprer når den suger blod fra mennesker og dyr om natta. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det amerikanske folkehelseinstituttet, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), melder at chagastege - populært (men feilaktig) kalt kyssebille - nå er funnet i 28 delstater, så langt nord som Pennsylvania og Illinois, og muligens New Jersey. Det blodsugende insektet er bærer av Chagas' sykdom, som hvert år tar livet av 50 000 mennesker.

- Virkelig skummelt Chagastegens kjerneområde er Mellom- og Sør-Amerika, der den typisk trives i hulrom i primitive hus på landsbygda. Det svære insektet, som blir opptil 2,7 cm langt og likner på en blanding av en kakerlakk og en snutebille, angriper sovende mennesker om natta ved å krype opp på ansiktet og stikke den lange snabelen inn i huden, typisk rundt øynene eller munnen, herav kallenavnet.

- De er nok interessert i bløtvevet, og tiltrekkes kanskje av CO2  fra åndedrettet. Det er virkelig skummelt; flere dør av hjertesykdom, sier Frode Ødegaard, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), til Dagbladet.Ødegaard forteller at han selv er blitt bitt av rovtege av en annen orden enn chagastegen mens han var i Australia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer