Kysset Danmark ventet på

Hele Danmark fikk kysset de har ventet på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ja, svarte Mary, og er i øyeblikket blitt Danmarks nye kronprinsesse.

Og nå har hele Danmark fått se kysset de har ventet så lenge på. Aldri har Mary og kronprins Frederik kysset i offentlighet. Men på vei ut av kirken smilte de lurt til hverandre før de innfridde millioner av danskers forventninger.

Litt forsinket - klokka 16.10 - kom Mary Donaldson til Vår Frue Kirke. Det kongelige brudeparet i Danmark møtte hverandre nedenfor altertrappen. Tårene rant ned kinnet på kronpring Frederik, som var tydelig rørt og preget av stundens alvor.

Da vakre Mary Donaldson gikk ned kirkegulvet, anført av sin far John, var det ikke bare kronprins Frederik som var rørt til tårene. Flere hardbarkede representanter fra verdens kongehus måtte opp med lommetørkler og masjett-kneppede skjorteermer.

Marys brudeslør var det samme som dronning Ingrid bar da hun var brud.

Hele Danmark har holdt pusten i dag. titusener av mennesker tok til gatene tidlig i formiddag for å sikre seg en god skueplass utenfor kirken og langs ruten til Amalienborg slott.

Festkledde og jublende folk med danske og australske flagg hyllet de to da de kom ut etter seremonien. Deretter gjenstod festetappen i hestevogn gjennom Københavns gater fram til Amalienborg.

Danskene har mottatt sin nye kronprinsesse med stormende jubel. Den vakre australske jenta har på kort tid funnet en plass i de flestes hjerter. Interessen for bryllupet har vært enorm i Europa - og i hennes hjemland.

KONGEKYSS: Dette er det første offentlige kysset mellom Danmarks kronprins Frederik og hans Mary. Paret klarte å holde kysset hemmelig for media helt til hun ble kronprinsesse under bryllupet i dag. Foto: AP
KONGEKYSS: Dette er det første offentlige kysset mellom Danmarks kronprins Frederik og hans Mary. Paret klarte å holde kysset hemmelig for media helt til hun ble kronprinsesse under bryllupet i dag. Foto: AP Vis mer

Nå starter bryllupsfesten i Amalienborg slott. En av de mere sære begivenhetene som skal skje er at kronprinsens strømper skal klippes opp, mens de er påkledd hans motvillige kongelige føtter.

Dette er en gammel dansk bryllupstradisjon, som skal hindre at brudgomen lar seg friste til utroskap i framtiden.

LURINGER: Ingen kameraer har fanget de to turtelduene i nærkontakt. Da Frederik møtte Mary ved altertrappen, trodde alle at det skulle skje... men nei.
SEIN: Mary kom noen minutter for sent til sitt eget brullup, men hadde tid til et vink til den jublende forsamlingen utenfor kirken.
PAPPA: Mary kom sammen med sin far John Donaldson. Han førte sin datter til alters.
SLØR: Sløret Mary bar er trolig det samme dronning Ingrid hadde da hun var brud.
LYKKE: Kronprins Frederik var tydelig lykkelig da han kom til kirken. Og da Mary kom ned kirkegulvet hadde han store problemer med å holde tårene tilbake.
SVERDBORG: Etter seremonien kom det lykkelige brudeparet ut av kirken, og møtte øredøvende jubel fra de flere tusen som hadde samlet seg på utsiden.
SONJA: Dronning Sonja så strålende ut da hun kom til København tidligere i dag. Hele den norske kongefamilien deltar under seremonien.
OG IGJEN: ...Og for de som ikke fikk det med seg første gangen, kysset de igjen da de møtte folkets hyllest fra balkongen på Amalienborg slott.