Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kysset kvinne - skal steines

BERLIN (Dagbladet): Helmut Hofer skal steines i hjel. Tyskeren beskyldes for å ha kysset en muslimsk kvinne i Iran. Saken utløser ny krise i forholdet mellom Bonn og Teheran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 56 år gamle handelsmannen fra Hamburg ble arrestert i byen Mesched da han var i byen på forretningsreise den 21. september i fjor. Flere vitner skal ha sett ham kysse en ugift 27 år gammel kvinne. Dette er en dødssynd i forhold til en konservativ tolkning av Koranen, hvor også et kyss betraktes som en seksuell handling.

Under et lukket rettsmøte i Teheran mandag for en uke siden, ble Helmut Hofer kjent skyldig og dømt til døden. Han har tilbrakt fire måneder under kummerlige forhold i en overbefolket ventecelle. Tyske diplomater har bare fått besøke ham to ganger.

Vanlig praksis i Iran er at den dømte blir bundet og får trukket en sekk over kroppen. Dommeren kaster den første steinen og overlater resten av den barbariske eksekusjonen til tilskuerne. Denne type henrettelse betegnes som uhyggelig smertefull, og det kan ta flere timer før døden inntreffer. Metoden er hyppig benyttet i det prestestyrte Iran, og den tiltrekker som regel store mengder av skuelystne som ivrig deltar i steinkastingen.

Konvertert

Helmut Hofer er utdannet mekaniker og har i flere år hatt sin egen butikk hvor han selger brukte bildeler. Dessuten driver den ikke særlig vellykkede forretningsmannen med salg av brukte klær i flere land i Midtøsten.
For et år siden ble han skilt fra sin tyrkiske kone og mistet retten til samvær med sitt seks år gamle barn. Han har nylig konvertert til islam.

Det faktum at Hofer tilsynelatende kjenner religionen godt, gjør at eksperter tviler på at han har forbrutt seg mot Koranens forbud mot seksuell kontakt med ugifte kvinner. Saken oppfattes som uttrykk for en indre strid i Iran. Presten som dømte Hofer, er kjent og beryktet som en av de verste bloddommerne fra ayatolla Khomeinis revolusjonsdager. Han er sterk motstander av den nye presidentens forsiktige forsøk på å åpne landet mot Vesten.

Skulle dommen bli stadfestet av iransk høyesterett, vil det uvilkårlig medføre at Tyskland - og også de øvrige EU-landene - på nytt må avbryte utenriksminister Klaus Kinkels «kritiske dialog» med regimet i regionens største og viktigste nasjon.

Utenriksdepartementet i Teheran avviste i går en anmodning fra tyske diplomater om å gripe inn i saken. Utenriksministeren hevder at han ikke kan blande seg inn i landets juridiske system.

Åpne dører

Men når anken skal behandles i høyesterett, kommer saken til å gå for åpne dører, og da vil det også vise seg om det virkelig eksisterer fire mannlige vitner som har sett Hofer og hans påståtte elskerinne forbryte seg mot Koranens bestemmelser - slik loven krever.

Forholdet mellom Tyskland og Iran holdt nå på å bedre seg, etter at EU-landene kalte hjem sine ambassadører fra Teheran i april i fjor. Det skjedde i protest mot at en domstol i Berlin slo fast at prestestyret ga ordren til likvidasjonen av fire kurdere i august 1992.

<B>BARBARISK:</B> Disse uskarpe tv-bildene viser hvordan offentlig steining av «forbrytere» foregår i Irans hovedstad Teheran. Den tyske forretningsmannen Helmut Hofer kan bli utsatt for den samme prosessen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!