Kyst-Norge hamres av kraftig uvær

Og det blir ikke bedre de neste dagene. Tre polare lavtrykk står i kø for å herje i nord.

STORMENE HERJER: Tre polare lavtrykk sto tidligere i dag i kø langs kysten. Disse intense stormene er skumle siden de inneholder mye nedbør i form av snø og skiftende, kraftig vind. Foto: Meteorologisk institutt/NOAA
STORMENE HERJER: Tre polare lavtrykk sto tidligere i dag i kø langs kysten. Disse intense stormene er skumle siden de inneholder mye nedbør i form av snø og skiftende, kraftig vind. Foto: Meteorologisk institutt/NOAAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kuling, tildels storm, kulde og store snømengder hamrer kysten av Norge fra Bergen i sør til Nordkapp. Og det er ingen grunn til å finne fram vårjakken ennå.

Situasjonen er forventet å vedvare, om enn med noe svakere vind, til langt ut i helgen, er dommen fra meteorologene.

- Uværet holder utover dagen, men beveger seg østover på lørdag. Nordavinden brytes i stor grad opp og vi får et temporært skifte på lørdag og søndag. I Nord-Norge vil det være dårlig vær til mandag, sier meteorlog Stig-Arild Fagerli ved Stormgeo.

- Ikke helt normalt MET har utstedt et OBS-varsel om snøskredfare og vanskelige kjøreforhold i Nord-Norge samt søskredfare i Møre og Romsdal og Trøndelag. Over 70 veistrekninger i Nordland, Troms og Finnmark har vært stengt, opplyser yr.no.

Et kraftig høyttrykk over Storbritannia og delvis Island, kombinert med et lavtrykk i Barentshavet, legger alt til rette for at de notorisk vanskelige og uforsigbare polare lavtrykkene dannes.

- De kan gi perioder med ekstra sterk vind. Situasjonen nå er ganske kraftig til å være så seint på året; det er ikke helt normalt. Vi ser helt klart at dette skjer oftere nå enn for noen år siden, sier Stig-Arild Fagerli.

Skumle røvere I dag står tre av disse skumle røverne, som er vanskelige å varsle og forutsi bevegelsene til, i kø over Norskehavet og beveger seg sørøstover mot land. Og med dem kommer elendig vær i form av massive snømengder og kraftig, skiftende vind.

Prosessene bak er noe av det samme som ved de tropiske lavtrykkene som dannes på sørlige breddegrader, selv om de polare slektningene i nord aldri kan bli like kraftige eller store.

Kald luft fores med energi fra underliggende og relativt varmere sjøvann. Varm luft stiger - såkalt konveksjon - og fører til ustabile luftmasser, haugskyer fulle av nedbør og de karakteristiske virvelformene du ser på bildet over.

Fartsfylt liv Med en levetid fra noen timer til dager, lever de fort og dør unge, sier statsmeteorolog Håkon Melhus ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Når de treffer land er det ikke lenger sjøvann som kan gi dem energi, og de dør ut, sier Melhus.

Polare lavtrykk har lenge vært en hodepine for meteorologene. De er små, men svært intensive og kraftige systemer som er svært vanskelige å varsle. Dette fikk før satellittenes tid av og til katastrofale konsekvenser for fiskebåter som ble overrasket.

Ved hjelp av datakraft, observasjoner og modeller kan meteorologene nå imidlertid komme meg gode sannsynligheter for om de vil dannes eller ikke.

- Men de lever litt sitt eget liv. Det er vanskelig å si at vil bli et polart lavtrykk, men vi kan si at det er en stor sannsynlighet, sier statsmeteorologen.

IKKE SÆRLIG VÅRLIG: Værradar fra Meteorologisk institutt viser nedbør fra Bergen til Tromsø. Grafikk: Meteorologisk institutt
IKKE SÆRLIG VÅRLIG: Værradar fra Meteorologisk institutt viser nedbør fra Bergen til Tromsø. Grafikk: Meteorologisk institutt Vis mer