«Kystfiskerens beste venn»

I går kom Kjell Inge Røkke, den nye nessekongen, på besøk til Vardø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VARDØ (Dagbladet): Røkke er Norges suverent største fisker, han er fiskeriminister Ludvigsens gullgutt som satser der andre havner i skifteretten, han har fått ti prosent av torskekvoten til odel og eie, han er industrimannen som nå kontrollerer halve finnmarkskysten. I går kom han i eget privatfly til Vardø, der arbeidsledigheten er 25 prosent, folketallet stuper og det meste går på dunken.

Frelser

Røkke tas imot som en frelser.

-  Hva slags inntrykk har du av hva folk her synes? lurte Røkke på, før han i går kveld vandret av gårde til middag med Ap-ordføreren på Vardøhus festning.

-  Tro meg, her er det hallelujastemning og intet annet.

-  Det er viktig å ikke skru forventningene for høyt.

Men det er nettopp det finnmarkingene gjør.

-  Vi tror ikke Røkke kan redde Vardø. Men hvis han kjøper fiskefabrikken, er det kanskje en spire som kan skape ringvirkninger, sier redaktøren i lokalavisa Østhavet, Svein Hågensen.

 FINNMARKS FRELSER?  Kjell Inge Røkke skal sende fersk nordnorsk torsk til markedene. Og han har stor tro på at det skal bli god butikk, for han sjøl og finnmarkingene. Foto: Kaja Baardsen
FINNMARKS FRELSER? Kjell Inge Røkke skal sende fersk nordnorsk torsk til markedene. Og han har stor tro på at det skal bli god butikk, for han sjøl og finnmarkingene. Foto: Kaja Baardsen Vis mer

Skandalefabrikk

Der andre har gått konkurs og gitt blaffen i leveringsforpliktelser, har Røkke vært en langsiktig, solid eier siden han kjøpte seg inn i det norske torskefisket i 1996. Nå har Røkke kjøpt opp West Fish og Nordic Sea, og fiskerigiganten Aker Seafoods får fabrikker også i Båtsfjord og Kjøllefjord.

-  Jeg er jo fortsatt en fisker, sier Kjell Inge Røkke.

Han står i kantina på det som en gang var verdens mest moderne filetfabrikk, på Svartnes utafor Vardø. Bygd for 130 statsmillioner i 2001, konkurs året etter. Nå kan det gå på billigsalg.

Setter mål

-  Det gir jo grunnlag for refleksjon, sier Røkke.

-  Og hvilke tanker gjør du deg?

-  At fiskeriene krever langsiktig kapital som har råd til å stå imot en brottsjø. Og den kapitalen er noe denne landsdelen har vært skeptisk til. Jeg tror det er viktig at man her tar inn over seg at man trenger kapital for å utvikle industri.

-  Du er fisker av yrke og har et personlig engasjement i fisk?

-  Målet er å ha avkastning på en grunnkapital, enten det er olje, gass, shipping eller fisk. Det er klart at jeg har et personlig engasjement rundt fiskeriene, men jeg har ikke lenger den kompetansen jeg hadde for ti år siden. Den er det andre i konsernet som har.

-  Ingen dommedag

-  Enkelte påstår at du blir en for stor og mektig aktør i Fiskeri-Norge?

-  Altså, en aktør som eier ni prosent, kan ikke bli for stor. 68 prosent av torsken fanges av kystflåten. Vi er kystfiskerens beste venn. Vi er avhengige av hverandre. Våre trålere kan gå lange distanser, men en kystfisker kan ikke dra fra Finnmark til Lofoten med fisken. Da kan han få levere til oss.

Han forsikrer at han tenker langsiktig i Finnmark.

-  Når vi går inn i dette, så er ti år et kort perspektiv. Vi skal være med som en seriøs aktør og ta samfunnsansvar. Alle dommedagsprofetiene, dem har jeg liten sans for, men en engasjert debatt motiverer meg, sier Røkke.

Leveringsforpliktelse

-  Det er viktig å huske at når vi får adgang til fiskeressurser, og når vi ikke har noen særskatt for å høste av den, så er leveringsforpliktelsen bærebjelken i den samfunnskontrakten vi har. Man kan ikke forvente å få tilgang til en så viktig ressurs uten å se det i et samfunnsperspektiv, sier Røkke til Dagbladet.