Kystpartiet kan få to på tinget

Kan avgjøre hvem som får danne regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:  Kystpartipolitiker tisset i hotellgarderobe

Kystpartiet ligger an til å få to mandager på Stortinget. Dermed kan det bli opp til Kystpartiet å avgjøre hvem som skal danne regjering etter valget. I hvert fall hvis Opinions nye meningsmåling for NRK og Aftenposten slår til.

Joker nord

De rødgrønne får 82 mandater, mens den borgerlige siden, med Frp, får 84.

Dersom RV slår lag med Ap, SV og Sp, er stillingen 83-84 i favør de borgerlige. Kystpartiets Steinar Bastesen og Roy Waage kan med andre ord bli jokerne fra nord i spørsmålet om regjeringsmakten.

Roy Waage har gjort det klart at han støtter alternativet som gir best resultat for Kystpartiets politikk.

– Vil forhandle

– Vi vil enkelt og greit gå i forhandlinger med de ulike blokkene med bakgrunn i de krav vi har stilt gjennom hele valgkampen. Hittil har de andre partiene ikke gitt oss noe svar på hvordan de forholder seg til kravene, så dette vil bli en forhandlingssak, sier partileder Waage til NRK.

JOKER NORD: Om meningsmålingen slår til, kan Kystpartiet påvirke hvem som får danne regjering. Her partileder Roy Waage. Foto: SCANPIX
JOKER NORD: Om meningsmålingen slår til, kan Kystpartiet påvirke hvem som får danne regjering. Her partileder Roy Waage. Foto: SCANPIX Vis mer

Det er for øvrig et gjennomgangstrekk på de siste målingene at de rødgrønne taper terreng til de borgerlige. Det skyldes først og fremst at Venstre ser ut til å komme over sperregrensen. På målingen får de hele 11 mandater.

Her er tallene (forrige ukes tall i parentes):

Ap: 28,9 (29,9)

Frp: 18,1 (17,7)

Høyre 15,5 (17)

SV: 13,6 (0,8)

KrF: 8,0 (8,2)

Venstre: 6,1 (3,9)

Sp: 4,6 (5,6)

Kystpartiet: 1,9 (1,4)

RV: 1,6 (1,6)

Mandater:

Ap: 51

Frp: 32

Høyre: 27

SV: 23

KrF: 14

Venstre: 11

Sp: 8

Kystpartiet: 2

RV: 1