Massiv laksedød i nord:

Kystvakta inn i kampen mot «dødsalgen»

Dødsalgen som sprer seg i Nordland og Troms har tatt liv av 10 000 tonn laks. 620 millioner kroner er tapt, og nå settes Kystvakta inn for å bistå oppdretterne i nord.

620 MILLIONER: Hittil er 10 000 tonn fisk død nord i Nordland og sør i Troms. Det skal tilsvare rundt 620 millioner kroner i tapte inntekter. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
620 MILLIONER: Hittil er 10 000 tonn fisk død nord i Nordland og sør i Troms. Det skal tilsvare rundt 620 millioner kroner i tapte inntekter. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Alarmen er for lengst gått, men nå settes Kystvakta inn i kampen mot «dødsalgen» som har blomstret opp i Nordland og Troms og tatt liv av enorme mengder oppdrettslaks.

Varme, ferskvannsavrenning og stillestående hav får skylda for den unormalt kraftige oppblomstringen av algen chrysochromulina leadbeateri, som legger seg i gjellene til oppdrettsfisken og kveler dem.

Foreløpige beregninger fra Fiskeridirektoratet viser at mer enn 10 000 oppdrettslaks er død. Det tilsvarer 500 fullastede vogntog. Med en kilopris på 62 kroner betyr det 620 millioner kroner i tapte inntekter.

- Det er helt åpenbart at det vil komme permitteringer på havbruksanlegg, slakterier og andre berørte bedrifter som leverer til næringa, selv om det ikke har vært fokuset akkurat nå, sier Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, som organiserer sjømatbedrifter i Norge.

Får bistand

Ikke siden 1991 har oppblomstringen av «dødsalgen» vært så stor som den er nå. Og derfor er det akutte fokuset til organisasjonen å få kontroll på situasjonen.

I går, etter en krisehenvendelse til Fiskeridirektoratet, fikk Sjømat Norge og oppdrettsnæringa bistand av et skip fra Kystvakta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer