620 MILLIONER: Hittil er 10 000 tonn fisk død nord i Nordland og sør i Troms. Det skal tilsvare rundt 620 millioner kroner i tapte inntekter. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
620 MILLIONER: Hittil er 10 000 tonn fisk død nord i Nordland og sør i Troms. Det skal tilsvare rundt 620 millioner kroner i tapte inntekter. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Massiv laksedød i nord:

Kystvakta inn i kampen mot «dødsalgen»

Dødsalgen som sprer seg i Nordland og Troms har tatt liv av 10 000 tonn laks. 620 millioner kroner er tapt, og nå settes Kystvakta inn for å bistå oppdretterne i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Alarmen er for lengst gått, men nå settes Kystvakta inn i kampen mot «dødsalgen» som har blomstret opp i Nordland og Troms og tatt liv av enorme mengder oppdrettslaks.

Varme, ferskvannsavrenning og stillestående hav får skylda for den unormalt kraftige oppblomstringen av algen chrysochromulina leadbeateri, som legger seg i gjellene til oppdrettsfisken og kveler dem.

Foreløpige beregninger fra Fiskeridirektoratet viser at mer enn 10 000 oppdrettslaks er død. Det tilsvarer 500 fullastede vogntog. Med en kilopris på 62 kroner betyr det 620 millioner kroner i tapte inntekter.

- Det er helt åpenbart at det vil komme permitteringer på havbruksanlegg, slakterier og andre berørte bedrifter som leverer til næringa, selv om det ikke har vært fokuset akkurat nå, sier Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, som organiserer sjømatbedrifter i Norge.

Får bistand

Ikke siden 1991 har oppblomstringen av «dødsalgen» vært så stor som den er nå. Og derfor er det akutte fokuset til organisasjonen å få kontroll på situasjonen.

I går, etter en krisehenvendelse til Fiskeridirektoratet, fikk Sjømat Norge og oppdrettsnæringa bistand av et skip fra Kystvakta.

Skipet har et laboratorium om bord, og sammen med en forsker fra Sintef skal skipet ta og analysere vannprøver for å få oversikt over hvilke vannbasseng oppdrettsfisken trygt kan oppholde seg, ifølge administrerende direktør Ystmark.

- Det vil være en meget viktig hjelp, sier kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge, Øyvind André Haram, til Dagbladet.

Fare for spredning

Sjømatdirektørene forklarer at oppblomstringen har vært størst i Astafjordbassenget og i Ofoten, men det har også forekommet oppblomstring i deler av Lofoten.

«Dødsalgen» kan også blomstre opp andre steder, og derfor har de ønsket forsterket beredskap på prøvetaking.

- Hva kan dere gjøre med det akutte problemet nå?

- Vi kan flytte fisk fra områder, hvis vi ser at det er høyere konsentrasjon i et området. Det finnes alltid tilgjengelige lokaliteter i næringa, sier kommunikasjonsdirektør Haram.

Det tar 1,5 år for en oppdrettslaks å fôres opp til slaktestørrelse. Når laksen er slaktet, får man ikke sette ut ny fisk før etter et par måneder. Derfor står det til enhver tid tilgjengelige anlegg ledig hvor man i verste fall kan flytte fisken, forteller kommunikasjonsdirektøren, som roser myndighetene for å ta grep som muliggjør eventuelle flyttinger.

- I tillegg forsøker vi å framskynde slakting av slakteklar laks, men da oppstår et nytt spørsmål om kapasiteten til brønnbåter og slakterier. Derfor vil vi også jobbe for at slaktekapasiteten forsterkes, og i tillegg er et spesialisert slakteskip engasjert, sier administrerende direktør Ystmark.

Taper 200 millioner

Ballangen Sjøfarm kan ha tapt laks for nærmere 200 millioner kroner på grunn av algeoppblomstringen, skriver NTB.

- Vi får komme tilbake til tallene, men det blir fort verdier for mellom 150 og 200 millioner kroner, sier daglig leder Ottar Bakke i Ballangen Sjøfarm i Ofoten i Nordland til NRK.

Han har mistet over halvparten av fisken, omtrent 2,7 millioner fisk, som utgjør vel 3000 tonn.

Fem lakseselskap er rammet i Troms, mens tre er berørt i Nordland, skriver Dagens Næringsliv.

- Her holder vi pusten og håper algen dør bort. Vi følger situasjonen time for time for å se hvordan det går. Algene beveger seg med strømmen og har rammet to nye lokaliteter lenger ut i Ofotfjorden, sa regiondirektør Janne Andersen i Fiskeridirektoratet til avisa.

Dette er algen

Algen chrysochromulina leadbeateri er vanlig langs norskekysten, og er et planteplankton som flyter fritt, ifølge Havforskningsinstituttet.

- Dette er alger som produserer en gift som rammer cellene i fiskens gjeller, slik at fisken ikke får oksygen, sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Lars-Johan Naustvoll til NRK.

På sine nettsider skriver at «en sjelden gang forekommer algene i mengder som kan omtales som oppblomstringer og som kan resultere i at fisk dør».

- Det er helt umulig for mennesker å hindre spredning, algen dundrer videre i sitt eget tempo. Det som kan stoppe algeoppblomstringen er storm eller kraftig vind, eller at algen av seg selv bruker opp det den lever av, sier forskeren til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer