Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hellas:

Kystvakta skyter varselsskudd i vannet

Den greske kystvakta slår med stang mot gummibåten overfylt av mennesker.

GRENSEKAMP: I følge flere medier viser denne videoen den greske kystvaktas forsøk på å få en gummibåt fra Tyrkia til å snu. Video: Tyrkiske myndigheter via AP Vis mer

Om lag 13 000 flyktninger og migranter er strandet i et ingenmannsland ved grensa mellom Hellas og Tyrkia.

Den spente situasjonen oppsto etter at Tyrkia fredag åpnet grensene for tusener av migranter og flyktninger som ønsker seg til Europa, og president Recep Tayyip Erdogan gjorde det klart at de ikke lenger vil hindre flyktninger i å reise til Europa.

Flere tusen migranter og flyktninger har strømmet til Tyrkias grense mot Hellas de siste dagene. Samtidig har Hellas ikke åpnet grenseovergangene på sin side og har satt inn militære for å stanse migranter som prøver å komme over.

Mandag ble en video publisert av det som skal være den greske kystvakta som forsøker å få en gummibåt fra Tyrkia til å snu, skriver flere medier.

I videoen ser man at kystvakta kjører helt inntil gummibåten, og slår mot båten med en stang. En bevæpnet mann om bord i båten til kystvakta skyter i vannet noen meter fra gummibåten.

Se videoen øverst i saken.

- Falske nyheter

Greske grensevakter har brukt tåregass mot migrantene for å forsøke å tvinge migrantene tilbake til Tyrkia. Situasjonen beskrives som kaotisk og vanskelig, spesielt for de mange barna som befinner seg der.

Gresk politi sier til BBC at en gutt omkom etter at båten han var om bord i kantret utenfor øya Lesbos forrige mandag. Det er ikke kjent om det er samme båt som i videoen over.

En tyrkisk tjenestemann har også beskyldt Hellas for å ha drept en migrant fra Syria som forsøkte å krysse grensa. Hellas avviser anklagen.

– Det faktum at Hellas bruker tåregass og sjokkgranater, og dessuten har drept en migrant i dag, er en inhuman tilnærming, sier Omer Celik, talsmann for AKP-partiet til president Erdogan.

En video i tyrkiske medier, som ikke er verifisert av AFP, viser en mann som omtales som syrer, som ligger blodig på bakken.

Greske tjenestemenn avviser anklagen og sier videoen er falsk.

– Videoen som viser et dødsfall på grensa mellom Tyrkia og Hellas, er falske nyheter, sier regjeringstalsmann Stelios Petsas.

Reiser til grensen

Tirsdag reiser EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen til grensen mellom Hellas og Tyrkia for å ta migrantsituasjonen der i øyesyn.

De skal også møte den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis for å diskutere situasjonen som har oppstått.

President Erdogan åpnet grensen fredag etter at 34 tyrkiske soldater ble drept i Syria. Nærmere en million sivile syrere er presset helt inn til grensa til Tyrkia på grunn av den syriske regjeringshærens offensiv mot opprørere og tyrkiske styrker i Idlib.

Det er allerede 3,6 millioner migranter og flyktninger i Tyrkia, mange av dem fra Syria, og Tyrkia sier de ikke har kapasitet til å ta imot flere.

Direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI) Frode Forfang sier til Klassekampen at Norge ikke er forberedt på en kraftig økning i antallet asylsøkere.

- Det er vanskelig å forutsi hvordan dette vil utvikle seg, men hvis vi får en økning i ankomster som følge av situasjonen i Europa, vil det ikke komme plutselig. Vi vil få noen forvarsler før det står mange på grensa til Norge. I 2015 sto alle dører på vidt gap oppover Europa, det gjør de ikke i dag, sier Forfang til avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!