Kystvakten kutter fire fartøy

Kystvaktsjefen frykter svekket norsk suverenitet i nordområdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De siste årene har «nordområdene» gått fra å være en geografisk benevnelse til å bli et kjent begrep, også sørpå. «Elektron-saken» i oktober 2005, der to norske inspektører fra Kystvakten ble kidnappet av en russisk kaptein som satte kursen mot Murmansk, vakte kraftig oppmerksomhet. 

Hendelsen tydeliggjorde for mange hvilke verdier som finnes i og under Barentshavet - og hva aktører er villige til å gjøre for å sikre seg dem.

Siden den gang har de politiske ambisjonene om god forvaltning av ressursgrunnlaget, olje, gass og fisk, og tilstedeværelse nordpå økt. På sine hjemmesider skriver regjeringen:

«Nordområdene vil være Norges viktigste strategiske satsingsområde i årene som kommer. Regjeringen vil styrke arbeidet med å hevde norsk suverenitet og å sikre bærekraftig forvaltning av de rike fiskeri- og energiressursene.»

Se Landsdelsutvalget interaktive ressurskart over nordområdene.

Men allerede 1. april planlegger Kystvakten vesentlige kutt i både antall skip og patruljedøgn. Også nærmere 1000 av totalt 7000  timer flyovervåkning, en sentral del av arbeidet i det vidstrakte Barentshavet, kan ryke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer