Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kystvaktskip vokter torpedo i Sandebukta

Venter på minedykkere etter ksplosjon i natt. I går mente Forsvaret den var ufarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var etter alt å dømme en gammel torpedo som har drevet rundt i vannet i Sandebukta i Drammensfjorden som i morgentimene tirsdag gikk av med et høyt smell.

«Ufarlig» øvingstorpedo

- Etter at den ble oppdaget tidligere denne uka, var eksperter fra Forsvaret i går på stedet for å inspisere den. De kom fram til at det dreide seg om en gammel øvingstorpedo som var ufarlig, sier operasjonsleder Astrid Kjelle ved Søndre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.no.

Torpedoen lå i natt fortøyd ved Kommersøya i Sande kommune, og skulle ikke hentes opp av mannskaper fra Forsvaret før i dag. Men klokka 04.15 fikk politiet melding fra en 25 år gammel mann som var sammen med en kamerat på fisketur om en stor eksplosjon i området.

- De har fortalt at de hørte en stort smell og så en vannsprut femti meter opp i lufta i området torpedoen lå fortøyd. Ei dame på ei hytte i nærheten våknet også av smellet, sier operasjonslederen, som knytter eksplosjonen til det nevnte torpedofunnet.

Avblåste alarm

Torpedoen var to-tre meter lang med en diameter på 60-70 centimeter. Den ble i går inspisert av en minedykker fra Sjøheimevernet på Karl Johansvern i Horten. På bakgrunn av ekspertuttalelsene avkreftet politiet i går overfor Tønsbergs Blad at det skulle dreie seg om en eksplosiv gjenstand.

Etter å ha inspisert torpedoen i formiddag mener Forsvaret nå at det var en trykklufttank i det gamle våpenet som gikk i lufta i morges, og at den ikke har noe sprenglegeme.

FORTØYD: Slik etterlot Forsvaret torpedoen i går, etter at den hadde drevet rundt i fjorden i flere dager. Så sa det pang. Foto: SVEIN-IVAR PEDERSEN
FORTØYD: Slik etterlot Forsvaret torpedoen i går, etter at den hadde drevet rundt i fjorden i flere dager. Så sa det pang. Foto: SVEIN-IVAR PEDERSEN Vis mer

- Torpedoen ligger fortsatt i området, og kystvaktskipet «Titran» passer nå på den. I løpet av kvelden kommer det mannskap fra minedykkerkommandoen og ammunisjonseksperter som skal bistå i hevingen og en eventuell uskadeliggjøring av den. Men foreløpig jobber vi ut fra at den er ufarlig, sier oberstløytnant Jon Inge Øglænd, pressetalsmann for Fellesoperativt hovedkvarter til Dagbladet.no

Han synes ikke det er kritikkverdig at Forsvaret i går valgte å la torpedoen ligge ubevoktet i et område der det blant annet passerte flere seilbåter senere på dagen.

- Det er nå høysesong for å oppdage slike gjenstander, og jeg tror folk forstår at de ikke skal røre dem men kontakte oss, sier Øglænd.

Det er ingen bebyggelse på Kommersøya, hvor torpedoen lå fortøyd. Men på naboøyene er det flere hytter og blant annet en leirskole. i Sandebukta er det også betydelig båttrafikk i sommermånedene.

Forsvaret har blitt informert om den voldsomme eksplosjonen i natt, og mannskaper var i 07-tida i dag tidlig på vei for å finne ut hva som har skjedd i Drammensfjorden.