Kystverket: - Grunnstøtt skip lekker som en sil

Det jobbes søndag med å planlegge hvordan man skal tømme oljetankene om bord.

LEKKER: Kystverket mobiliserer for en eventuell oljevernaksjon, etter at containerskipet MV "Celina" gikk på grunn utenfor Måløy fredag kveld. De opplyser nå at skipet lekker, men foreløpig har det ikke kommet meldinger om oljelekkasje. Foto: Kystverket / Scanpix
LEKKER: Kystverket mobiliserer for en eventuell oljevernaksjon, etter at containerskipet MV "Celina" gikk på grunn utenfor Måløy fredag kveld. De opplyser nå at skipet lekker, men foreløpig har det ikke kommet meldinger om oljelekkasje. Foto: Kystverket / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke observert oljelekkasje fra skipet Celina som fredag gikk på grunn ved Måløy i Sogn og Fjordane. Men skipet lekker vann og det jobbes søndag med å planlegge hvordan man skal tømme oljetankene om bord.

- Skipet lekker som en sil og det pumpes ut vann kontinuerlig. Noe olje lekker kanskje ut, men det tas opp i lensesystemene, sier vaktleder Rune Bergstrøm i Kystverket til NTB søndag formiddag.

Både redningsskøyta og politiet som var om bord på fredag meldte at de så olje på sjøen rundt havaristen. Men da båter og helikopter undersøkte området lørdag, var det ingen antydning til olje noe sted, sier Bergstrøm.

- Skipet gikk på grunn i stor fart, det er mange hull og man kommer ikke til over alt. Dykkere tettet en del småhull med treplugger lørdag og fortsetter tetting med magnetmatter, sier Bergstrøm.

- Selskapet Bukser og Berging lager nå en plan for hvordan man skal tømme havaristen for olje og eventuelt ta ut konteinere. Dette må gjøres forsiktig, siden vannet om bord gjør skipet ustabilt. Får det ubalanse, kan det tippe, fortsetter Bergstrøm.

Det 123 meter lange skipet grunnstøtte i 20.30-tida fredag kveld. Skipet var på vei fra Måløy da det grunnstøtte ved Gangsøy. Det hadde cirka 265 kubikkmeter tungolje og cirka 65 tonn diesel om bord da det grunnstøtte.

Skipet har dessuten 165 konteinere om bord, innholdet er for det meste frossenfisk og gjødsel.

Det var 14 personer om bord da det gikk på grunn, og ti av dem ble evakuert. De siste fire ble igjen for å arbeide om bord. Ingen ble skadd i grunnstøtingen.

Skipet er registrert på Antigua og Barbuda og ingen av mannskapet om bord var norske. (NTB)

MOBILISERER: Kystverket mobiliserer for en eventuell oljevernaksjon overfor containerskipet MV "Celina".. Foto: IUA Nordfjord / Kystverket / Scanpix
MOBILISERER: Kystverket mobiliserer for en eventuell oljevernaksjon overfor containerskipet MV "Celina".. Foto: IUA Nordfjord / Kystverket / Scanpix Vis mer