Kystverket: - Utsiktene er gode

På tross av at døde sjøfugler er funnet, mener Kystverket å ha oljeutslippet fra «Godafoss» under kontroll.

- VELLYKKET TILTAK: Kystverket har lagt en lensebarriere rundt det havarerte islandske containerskipet «Godafoss». Det skal ha vært svært effektivt for å stanse videre utslipp fra havaristen. Foto: TORE MEEK/SCANPIX
- VELLYKKET TILTAK: Kystverket har lagt en lensebarriere rundt det havarerte islandske containerskipet «Godafoss». Det skal ha vært svært effektivt for å stanse videre utslipp fra havaristen. Foto: TORE MEEK/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag nådde oljen fra det havarerte islandske skipet «Godafoss» kysten av Vestfold, og rundt ti døde sjøfugler ble funnet. På tross av det mener Kystverket å ha god kontroll på utslippet.

- Vi har observert flekker av olje så langt vest som Svenner fyr, og trolig vil oljen spre seg litt vest for fyret. Men det er relativt små mengder det er snakk om, og det vil avta etter hvert. Dessuten har vi utstyr for å ta unna oljen, sier Johan Marius Ly, beredskapssjef i Kystverket, til Dagbladet.

- Ikke ny olje Ly tror oljen utenfor Vestfold skriver seg fra selve grunnstøtingen torsdag kveld, og at ikke ny olje er kommet til siden.

- Lensebarrierene vi har lagt rundt skipet, ser ut til å fungere, sier han.

Beredskapssjefen opplyser dessuten at kysten av Østfold er svært lite berørt av grunnstøtingen ved Hvaler; bare små mengder olje er funnet der.

- Utsiktene er gode, understreker Ly.

Frykter for dyrelivet Både Norsk Ornitologisk Forening og Bellona følger utviklingen med argusøyne. De frykter for dyrelivet i Hvaler-skjærgården.

- Vi har sett tilgrisede svaner, det er tydelig at fugler er kommet i kontakt med oljen, sa Frederic Hauge, leder for Bellona, til Dagbladet tidligere i dag.

OLJEOFRE: Døde sjøfugler ble funnet på Vestfold-kysten i dag. Her fra Sandø, helt sørøst i Tjøme kommune. Foto: INTERKOMMUNALT UTVALG MOT AKUTT FORURENSING/SCANPIX
OLJEOFRE: Døde sjøfugler ble funnet på Vestfold-kysten i dag. Her fra Sandø, helt sørøst i Tjøme kommune. Foto: INTERKOMMUNALT UTVALG MOT AKUTT FORURENSING/SCANPIX Vis mer

Miljøstiftelsen har folk på plass, klare til å hente tilgrisede fugler opp av vannet for å vaske dem.

Sårbart korallrev Samtidig er Direktoratet for naturforvaltning bekymret for hva som kan skje med verdens trolig største innaskjærs rev med kaldtvannskoraller i Ytre Hvaler nasjonalpark.

- Oljeutslippet skjedde på verst tenkelige tidspunkt. Disse korallene gyter nå, og årets avkom kan gå tapt, meddeler direktoratet.

Bergingsselskapet Buksér og Berging legger i morgen fram en plan for nødlossing av containerlasten om bord på «Godafoss». Planen må godkjennes av Kystverket før den kan iverksettes.