KRITISK TIL KYSTVERKET: YS-leder Tore Eugen Kvalheim kritiserer Kystverket for ikke å ha lagt ut tjenester på anbud. FOTO: Erik Norrud/YS
KRITISK TIL KYSTVERKET: YS-leder Tore Eugen Kvalheim kritiserer Kystverket for ikke å ha lagt ut tjenester på anbud. FOTO: Erik Norrud/YSVis mer

- Kystverket har brutt anbudsreglene i årevis

YS-leder er i harnisk fordi han mener staten bryter sine egne regler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kystverket har i årevis kjøpt tjenester fra det privateide Redningsselskapet uten å legge disse tjenestene ut på anbud, melder Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

- Kystverket har brutt anbudsreglene over flere år, hvilket er helt uholdbart. Denne ukulturen må vi få satt en stopper for nå, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til Dagbladet.

I fjor kjøpte Kystverket losfrakt-tjenester fra Redningsselskapet for rundt 10 millioner kroner, får Dagbladet bekreftet fra Redningsselskapet. Kvalheim ser det som alvorlig at Fiskeri- og kystdepartementet ikke har tatt grep overfor manglende anbudsrunder i Kystverket tidligere.

Fisteri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen er overrasket over Kvalheims uttalelser, og understreker at hun er opptatt av dialog om viktige spørsmål som berører Kystverkets virksomhet.

- Departementet har takket ja til en tidligere henvendelse om et generelt møte med alle arbeidstakerorganisasjonene i Kystverket. Jeg ser det som naturlig at organisasjonene på dette møtet tar opp det de mener er kritikkverdige forhold, og at de gir en nærmere begrunnelse for de påstandene som er fremsatt, sier Berg-Hansen til Dagbladet.

For tette bånd? Dagbladet får tips om at båndene er for tette mellom Kystverket og Redningsselskapet, også kalt bukken og havresekken. Nåværende generalsekretær i Redningsselskapet, Øyvind Stene, var kystdirektør i Kystverket i fem år fram til 2006. Mot slutten av denne perioden jobbet han i ett år som nærmeste overordnede til nåværende og daværende avdelingsdirektør i Kystverket, Arve Dimmen. Dimmen har det øverste ansvaret for innkjøp av tjenester fra blant annet Redningsselskapet. Dagbladet kjenner til at også andre ansatte i Redningsselskapet tidligere har sittet i Kystverkets ledelse.

- Det å tilby kontrakter gjennom bekjentskap er strengt ulovlig. Dersom det medfører riktighet at Dimmen og Stene er venner, lukter det svært dårlig av denne saken, sier Kvalheim.

- Dette er bare tull. Jeg jobbet sammen med Stene i ett år i Kystverket. Han kjenner mange der, men vi har ingen privat relasjon, sier Dimmen til Dagbladet. Øystein Stene oppgir også at det ikke er noen privat relasjon mellom ham og Dimmen.

- Uklart om vi har brutt reglene På direkte spørsmål om Kystverket har brutt anbudsreglene, svarer Dimmen:

- Det er litt uklart foreløpig. Vi må sjekke dette nærmere før vi kan si det sikkert.

Årsaken til usikkerheten er at det kan være unntak fra anbudsregelen dersom kun er én aktør er tilbyder av den gitte tjenesten. Denne vurderingen tok Kystverket en gang på 1990-tallet, og siden har Redningsselskapet hatt en løpende avtale med Kystverket.

- Vi burde ha foretatt en løpende vurdering på om det var andre tilbydere av disse tjenestene. Her har vi et forbedringspotensiale, sier Dimmen.

Han legger til at Kystverket har startet prosessen med å lyse ut tjenestene på de mest trafikkerte stedene.