Kystverket pålegger fjerning av skip fra Bjørnøya

Lekker diesel fra skroget.

LEKKER DIESEL: Det russiske fryseskipet Petrozavodsk ligger på grunn ved et av de viktigste fuglefjellene på den nordlige halvkule. Foto: Foto: 330-Skvadronen/Forsvaret/Scanpix
LEKKER DIESEL: Det russiske fryseskipet Petrozavodsk ligger på grunn ved et av de viktigste fuglefjellene på den nordlige halvkule. Foto: Foto: 330-Skvadronen/Forsvaret/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Kystverket påla tirsdag agenten til det russiske skipets rederi å fjerne vraket som ligger på grunn ved Bjørnøya.


Det grunnstøtte skipet har skader i skroget og lekker diesel. Kystverket leder arbeidet med å begrense skadene.


- Foreløpig er det ikke oppnådd kontakt med frysefartøyets rederi, men Kystverket har sendt pålegg om tiltak for beskyttelse av miljø og miljøundersøkelser til rederiets agent, opplyste Sysselmannen på Svalbard tirsdag ettermiddag.


Sysselmannen etterforsker grunnstøtingen. Mandag ble det tatt rutinemessig blodprøve av kapteinen og styrmannen for å avklare om de kan ha vært påvirket av alkohol.


Til NRK sier assisterende sysselmann Lars Fause at kapteinen og styrmannen er mistenkt for brudd på skipssikkerhets- og sjøloven, og at mannskapet etterforskes for å ha nytt alkohol etter at skipet gikk på grunn.


- Først og fremst etterforskes saken som feilnavigering, sa Fause til NTB mandag.


Det kan ta opp mot to uker før resultatet av blodprøvene er analysert, får NTB opplyst. Blodprøvene undersøkes ved Rettstoksikologisk institutt.


Fause sa mandag at skipet holdt stø kurs mot land forut for grunnstøtingen.


Kapteinen og styrmannen ble tirsdag avhørt av Sysselmannens etterforskere. Avhørene fortsetter onsdag, og en siktelse er ventet å være klar torsdag.


(NTB)