- La 16-åringer spille om penger

Generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors kjemper for 16-åringers rett til å bruke spilleautomater. Regjeringens forslag til ny lotterilov kan koste Røde Kors flere titalls millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mollekleiv tviler på om forslaget vil ha en positiv effekt. Regjeringen vil innføre 18-årsgrense på automater med pengegevinst, samt etablere egne spillearkader for å lette kontrollen. Automater i butikker, kiosker og bensinstasjoner kan forsvinne. Stortinget behandler trolig saken før jul. - Politikerne står overfor et viktig veivalg. Skal vi opprettholde den norske tradisjonen med pengespill, som en uskyldig form for underholdning, eller skal vi åpne for gambling, spør Mollekleiv i en kronikk i dagens Dagbladet. Han frykter at 18-årsgrense og spillearkader vil provosere fram tøffere, mer rendyrkede gamblingmiljøer.

Taper 60 millioner

Han ser intet paradoksalt i at han, som leder av en humanitær organisasjon, motarbeider en lovendring som er ment å beskytte barn og unge mot pengespill og spillegalskap. - Det paradoksale er at vi har en regjeringen som sier den ønsker å styrke rammevilkårene til de frivillige organisasjonene, samtidig som den lanserer et lovforslag som vil påføre oss betydeligea tap. Blir den nye lotteriloven vedtatt, bør Stortinget også ta stilling til hvordan de skal dekke inntektstapene våre. Innen 1. april år 2001 skal alle såkalte aggressive spilleautomater erstattes med mer ano-nyme modeller. Bare denne overgangen forventes å redusere Norges Røde Kors' automat-inntekter med 60 millioner kroner, viser beregninger organisasjonen selv har foretatt. Nektes i tillegg alle under 18 år å spille, samtidig som folk må oppsøke egne arkader, er Mollekleiv redd en jakt på alternative inntektskilder må til.

30000 avhengige

Justisminister Odd Einar Dørum (V) er mer optimistisk: - Jeg har hatt to hovedtanker med dette lovforslaget: Beskytte de yngste mot spillegalskap og sikre organisasjonene inntekter i framtida. Utover det vil jeg ikke kommentere saken mens den ligger i Stortinget. Inntekter fra automater har i over 60 år vært en forutsetning for Norges Røde Kors' humanitære innsats. I 1995 åpnet Stortinget for at alle samfunnsnyttige lag og foreninger kunne hente inntekter fra automater. Det er i dag rundt 35000 spilleautomater i Norge. Undersøkelser antyder at hele 30000 norske barn og unge har problemer med å gå forbi en maskin uten å putte penger på den. I Sverige er det til sammenlikning 7000 automater.

TETTE BÅND: Undersøkelser antyder at hele 30 000 norske barn ikke har kontroll på spillelysten sin.