- La aldri barna sitte alene i bilen

Professor ved Rikshospitalet har selv opplevd barn med kroppstemperaturer opp mot 42 grader.

DØDE I FARENS BIL: En ettåring døde i går etter å ha blitt glemt igjen i farens bil. FOTO: Martin Sylvest Andersen/Scanpix
DØDE I FARENS BIL: En ettåring døde i går etter å ha blitt glemt igjen i farens bil. FOTO: Martin Sylvest Andersen/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En ett år gammel jente omkom torsdag ettermiddag da hun ble etterlatt i farens bil utenfor København.

Den 29 år gamle barnefaren glemte å levere barnet til barnehagen, og ettåringen ble sittende i bilen da han gikk på jobb. Da en bekymret barnemor ringte faren etter hun ikke fant datteren i barnehagen, gikk han ut til bilen og fant ettåringen død av overoppheting og dehydrering.

Det er knapt en uke siden nøyaktig det samme skjedde i den belgiske byen Haasrode. Også der glemte en far å levere elleve måneder gamle Britt til barnehagen. Han parkerte så og gikk på jobb.

Det var moren til barnet som gjorde den grufulle oppdagelsen, skriver Ekstrabladet. Hun hadde en avtale med faren om å hente ungen i barnehagen, men på veien dit passerte hun farens arbeidsplass og ville hente barnestolen i bilen.

Der fant hun datteren livløs. Også i Belgia skal barnet omkommet av overoppheting og dehydrering.

Opplevd flere tilfeller av overoppheting
Odd Didrik Saugstad er professor i barnesykdommer ved Rikshospitalet, og har også skrevet boka «Barnets første leveår», han advarer foreldre mot å la barna sitte alene i bilen.

- Jeg har selv opplevd at vi har fått inn dehydrerte og overopphetede barn som har sittet i varme biler. Spesielt små barn blir meget fort overopphetet, sier Saugstad som selv har opplevd å ha tatt i mot barn med temperatur på opptil 42 grader.

Man skal aldri la et lite barn sitte alene i bilen om sommeren advarer professoren, hypertermi eller overoppheting kan skje raskt.

- Jo mindre barna er desto raskere tar det, sier Saugestad.

- Ikke la barna sitte alene i bilen
Ola Didrik Saugstad mener det er svært viktig at det rettes oppmerksomhet rundt nettopp dette, hypertermi hos små barn dessverre noe som forekommer altfor ofte.

Ved tilfellet i Danmark døde ettåringen av overoppheting og dehydrering.

- Når det gjelder dehydrering så forekommer ikke dette så ofte hos barn, men hos spedbarn så kommer dette fort. Jeg er mer bekymret for hypertermi.

Saugstads råd til alle foreldre i Norge er aldri å la barna bli sittende alene i bilen.

- Jeg vil oppfordre til at man ikke lar barna sitte alene i bilen, selv om man bare skal et lite ærend så kan det fort ta lenger tid.